Zdroj: Husqvarna

Práce s řetězovou pilou: bezpečnost na prvním místě!

Na rady jsme se zeptali odborníka Ing. Jiřího Vorlíčka.

Při práci s řetězovou pilou, ať už na zahradě či v lese, je vždy na prvním místě bezpečnost. Riziko zranění se dá snížit nejen dodržováním základních pravidel, ale také používáním ochranných pomůcek. Ty již dávno nejsou zásadou pouze profesionálních pracovníků v lese nebo arboristů. Ochranné pracovní doplňky by měly mít místo i v té nejmenší kůlně.

Práce s řetězovou pilou může být nebezpečná a nelze ji podceňovat. Rychlost pilového řetězu je velmi vysoká, u hobby pily se pohybuje kolem 15 – 20 metrů za sekundu. Abyste měli takovou sílu a výkon pod kontrolou, je bezpodmínečně nutné dodržovat zásady bezpečné práce. Důležitý je správný postoj a držení pily, je nutné respektovat bezpečnou vzdálenost, a svá pevná pravidla má také pohyb s pilou a startování.

1. Správný postoj a držení pily

•   Pěvně uchopte obě rukojeti pily - držení pily je stejné pro leváky i praváky. Rukojeti musíte úplně obejmout palcem a prsty ruky. Aby se snížilo riziko zranění při případném zpětném vrhu, je nezbytné držet palec levé ruky pod přední rukojetí.

•   Při řezání stůjte s rozkročenýma nohama. Pro dosažení lepší rovnováhy byste měli mít levou nohu mírně před svou pravou nohou.

•   Šetřete svá záda a při práci je neohýbejte. Místo toho u řezání v nižších polohách pokrčte kolena.

2. Pohyb s pilou a přeprava

•   Pokud přenášíte pilu na jiné místo, řetěz se nesmí otáčet.

•   Při přemisťování, byť o několik kroků, je proto nezbytné aktivovat řetězovou brzdu nebo vypnout motor. U delších vzdáleností nebo v dopravním prostředku použijte kryt vodicí lišty.

3. Bezpečná práce

•   Před zahájením práce s řetězovou pilou se přesvědčte, že se v okruhu 3 až 5 metrů okolo vás nikdo nenachází.

•   U kácení stromů se vyžaduje větší bezpečná vzdálenost. Ta by měla odpovídat alespoň dvojnásobku délky stromu.

4. Startování řetězové pily

•   Nastartování benzinové a elektrické pily je odlišné, vždy ale platí, že se pila startuje na zemi a tak, aby byla plocha kolem lišty čistá.

•   Přesvědčte se, že na liště nejsou žádné větvičky nebo podobné předměty, které by se mohly při startování zaklesnout do řetězu.

•   Pokud s někým pracujete, vždy ho upozorněte, že začínáte pilu používat.

•   Aktivujte řetězovou brzdu tlačením páky brzdy proti zpětnému vrhu dopředu.

5. Zkušební řez

•   Pokud jste začátečník, nebo jste s pilou dlouho neřezali, vyzkoušejte si práci s pilou nejdříve na vhodném kusu dřeva pomocí cvičného řezu – zkuste například uříznout tenký koláč

•   Řežte plnými otáčkami motoru.

Stejně důležité jako dodržování zásad bezpečné práce s pilou je používání předepsané výstroje a ochranného oblečení. To bývá velmi často opomíjeno, už dávno ale není výsadou pouze profesionálních dřevorubců.  Ochranné pomůcky jsou při práci s řetězovou pilou klíčové bez ohledu na to, zda se chystáte pokácet strom v lese nebo pouze připravit topivo na zimu. Základem výbavy jsou neprořezové rukavice tlumící vibrace a ochranná přilba, která chrání před odletujícími třískami a zpětným vrhem pily. Samozřejmostí by měla být pevná obuv s neklouzavou podrážkou a ocelovou špičkou a vhodné neprořezové oblečení. Fakt, že nemusí být vždy robustní, neforemné a drahé, dokazuje značka Husqvarna se svou řadou ochranného oblečení Functional. To je vyrobeno z materiálu, který sestává z méně vrstev - díky tomu je lehčí, vzdušnější, ale přitom nabízí stejně účinnou ochranu před proříznutím. Materiál a speciální konstrukce se skládají z několika vrstev velmi dlouhých vláken, která se v případě kontaktu s roztočeným řetězem pily během zlomku vteřiny namotají do řetězu a okamžitě jej zastaví. Tento důmyslný způsob tak dokáže zabránit vážnému zranění.