joint

joint Zdroj: Erik Fenderson, Wikipedia

Protidrogová cenzura: Plukovník Frydrych vítězí na body!

Obeslal jsem řadu institucí s dotazem, co říkají tomu, že šéf protidrogovky píše na hlavičkovém papíře stížnosti na to, co odvysílala televize. Je v pořádku, aby policie zasahovala do práce medií?

 

Odpověď Policie ČR: „Pan plk. Jakub Frydrych je ředitelem Národní protidrogové centrály. Jeho úkolem je za peníze daňových poplatníků kontrolovat dodržování zákona v této oblasti a potírat jeho porušování. Pan ředitel Frydrych se jednoduše snaží naplňovat účel své funkce. Podání stížnosti bylo jeho manažerské rozhodnutí. Rozhodně nelze mluvit o tom, že by policie cenzurovala média, jak se ptáte. Na podání podnětu Radě pro rozhlasové a televizní vysílání má právo, stejně jako kterýkoliv jiný občan České republiky. Požádal o analýzu a posouzení obsahové nezávislosti, objektivity a vyváženosti pořadu. Na tomto faktu neshledáváme nic nezákonného. Tento krok je naprosto v souladu s posláním a postupem Policie ČR. S pozdravem Markéta Matlochová, tiskový odbor Ministerstva vnitra ČR.

 

 

Zajímavé jsou i četné reakce čtenářů na článek na Reflex.cz: „S prominutím, a co si policie dovoluje? Že upozorní na pořad, ve kterém smažka propaguje drogy? Pokud je mi známo, policie tenhle pořad nezarazila, dokonce ani nestíhala tvůrce a účastníky, tak co vrchní smažce JXD vlastně vadí?“ „Pokud protidrogová centrála upozorní na nevyvážený pořad, který, jak jsem pochopil, zejména ústy JXD víceméně hulení propaguje, domnívám se, že to má v popisu práce. Cenzura by, milý JXD, byla, kdyby ten pořad zarazila.“ „Naprostý souhlas. Se státem, ve kterém policie nestíhá závisláky všeho drogového zboží, to musí jít zákonitě s kopce. Ostatně stejně jako se zdejšími jeho milovníky. I když JXD čtu, tak za jeho postoje a hlavně ´šíření jointové osvěty´ na stránkách seriozního tisku by potřeboval nakopat… jistě víte kam.“

 

Pokus o zásah do její práce moc nevadí ani televizi samotné: „Česká televize je veřejnou institucí a k její práci se má právo vyjadřovat absolutně kdokoliv a jakkoliv, což ostatně ve vašem týdeníků hojně využíváte. V drtivé většině případů počínání kritiků nekomentujeme. Naše vyjádření vždy směřují k faktům, která po nás většinou požaduje RRTV, pokud se rozhodne stížnost nějakým způsobem řešit. Právo podat stížnost na obsah vysílání může každý, kdo má pocit, že televize či rozhlasová stanice porušuje zákony ČR nebo pravidla daná držitelům vysílacích licencí. Jak jistě víte, stížnost je věc jedna a cenzura druhá. Česká televize si za vysíláním pořadu, ve kterém jste byl hostem stojí a nedomnívá se, že by došlo k porušení platné legislativy či Kodexu ČT.“

 

 

Takže nevím, asi jsem paranoidní - já mám pořád pocit, že v demokratické zemi policie zásadně nemá ovlivňovat media a vstupovat do jejich práce. Pokud někdo přes medium spáchá trestný čin, má ho policie stíhat jako každého jiného, ale pokoušet se z policejních pozic hodnotit vyváženost televizních pořadů mi přijde úplně mimo.