auto

auto Zdroj: archiv

Jiřího X. Doležala do Německa asi nepustí

Německé zákony, které se točí kolem marihuany, skoro připomínají ty norinberské – jsou iracionální a diskriminační. Jestli jste si jenom čuchli ke trávě, pak máte problém.

 

„Policie po zastavení vozidla sleduje všechny známky, které by mohly upozornit na možný pozitivní vztah osádky vozidla k drogám - řidiče (např. věk pod 35 let, reakce zornic, vzhled - neupravenost, vyhublost, dredy) a spolujezdce. Hledá známky užívání drog ve vozidle (např.evidovaní/známí konzumenti drog, evidence pro drogový delikt); ve vozidle/v kapsách oděvu nalezeny drogy/pomůcky potřebné k pro jejich výrobu a užití (například lžíce, krátké dýmky, prázdné dózy od filmů/Kinder vajec); charakteristický zápach ve vozidle či z dechu (například po kouření jointu), z vozida se ozývá hlasitá/dunící.. hudba, na oblečení osob a v interiéru vozidla zjištěny motivy s drogovou tématikou, například potisk trička s emblémem marihuany, samolepka drogy či logo drogy na mobilním telefonu.“

 

Při záchytu drogy nebo naměření orientačním testem pak policista vyplňuje formulář „Drogy v silničním provozu“. Citujeme položky, se kterými se musí vyplňující policista vypořádat:

 

Chování při vystupování a celková koordinace pohybů: Nevystupuje nebo se zamkne; nedokáže reagovat na pokyny; není schopen otevřít dveře; neudrží se v klidu (hyperaktivní, roztržitý); chytá se a přidržuje různých předmětů; výrazné poruchy motoriky; téměř stále se opírá o vozidlo; zpomalené pohyby. Nálada a celkové chování: Apatie; bezdůvodná rozjařenost; agresivita; přílišná ustrašenost a bázlivost; euforie; lhostejnost; těžkopádnost; neklid; nervozita; deprese. Myšlenkový a řečový projev. Špatné vnímání prostoru (špatné odhadování vzdálenosti); není schopen reagovat na více pokynů zároveň; nelogické uvažování; špatné vnímání času; těžkopádné myšlení; halucinace; zmatenost - dezorientovanost; přeskakování z myšlenky na myšlenku; stále něco zapomíná, nejasná výslovnost; udávání nesmyslných údajů; nezadržitelný ,,proud řeči“.

Tělesné znaky: Celkový tělesný stav (neupravenost; vyhublost; zanedbanost; předčasně starý výraz; velká kazivost zubů). Tělesné reakce: pocení, pocit chladu; zrychlené dýchání, zpomalené dýchání, drbání se. Další zjištění: vpichy; olizuje si často rty; pupínky; vředy na kůži; zarudnutí obličeje. Oči/zornice: Světelná situace během kontroly (denní světlo, tma; osvětlen v interiéru. Zornice zvětšené - zmenšené. Reakce zornic: test s rozsvícenou baterkou: rychlá  - normální reakce na světlo; pomalá reakce na světlo. Chování osoby během celé kontroly bylo stále stejné - postupně se měnící - jakým způsobem? Konzumace omamných látek: Policii známý konzument drog; ve vozidle jsou kromě řidiče konzumenti drog; ve vozidle nalezeny drogy; ve vozidle pach marihuany/hašiše; ve vozidle nalezeny pomůcky užívané při konzumaci/výrobě drog; pach marihuany/hašiše v dechu řidiče.

 

Přestupkem je řízení i pod vlivem 1 nanogramu THC v krvi (kdy není ovlivněno vědomí). Takže před řízením v Německu alespoň dva dny nehulit, a když vás zkontroluje silniční hlídka, nechte si odebrat krev a udělat rozbor. Teprve ten - na rozdíl od orientačního testu z moči či potu - ukáže, že THC v těle skutečně nemáte.

 

Přesto vám ale na pár týdnů zabaví řidičák.

 

(Citace jsou převzaty z časopisu Soudní lékařství, který přinesl podrobné informace o německém marihuanovém teroru do Čech jako první.)