Archív

Archív Zdroj: SITA

NRG-1: Další svinstvo na trhu

V bohaté paletě syntetických drog se objevil další jed. Uživatele může poslat na pár dní do špitálu, nebo rovnou pod kytky. Říká se mu NRG-1.

Výrobci syntetických drog vedou závody s represivními orgány v tom, jak rychle uvedou na scénu nově objevené nebo zkonstruované látky, které sice jsou psychotropní, ale úřady je ještě nestačily zařadit na seznam zakázaných látek.

 

NRG-1 čili Energy 1 je látka, která se chemicky nazývá „naphthylpyrovalerone“. Látka je v tuto chvíli stále ještě legální - a o to větší problémy může způsobit. V Česku se o ní poprvé stručně informovalo jako o látce, která má nahradit syntetickou, nebezpečnou a nyní už i zakázanou substanci zvanou „mňau-mňau“, která úspěšně proniká na britskou taneční scénu. Server Hubpages.com o NRG-1 říká, že je třináctkrát silnější než kokain a vyvolává závislost snadněji než heroin. Na serveru Partyvibe.com najdete popis, jak konzument po užití jejího minimálního množství skončil na pět dnů v nemocnici.

 

Jak se nové látce bránit? Nejjednodušší je nebrat syntetické drogy. Pokud už je berete, stále existuje určitá šance, jak se novému jedu vyhnout – nechat si otestovat piluli a užít jen takovou, ve které je MDMA. I to je sice jedovatá droga - ale o řád méně nebezpečná než NRG-1.