Vyhulené volby SZ

Vyhulené volby SZ Zdroj: Jarmila Kubátová

Jak by se hulilo za zelených?

Přestože v původní pětici oslovených stran naší ankety zelení vůbec nebyli, mají mezi našimi čtenáři značnou popularitu, takže se množily stížnosti, že jsem se jich na jejich trávové postoje nezeptal. Proto jsem se těsně před volbami zeptal i jich.


Jak se stavíte k možné legalizaci marihuany a jejímu zdanění? Jaké kroky k tomu chystáte?

Jsme zásadně proti trestání občanů, kteří přechovávají malé množství konopí pro osobní spotřebu, a to bez úmyslu drogu prodávat. Považujeme za nezbytné drogy legislativně rozlišit podle zdravotních a sociálních rizik — nikoli podle politických předsudků, ale podle odborných studií a faktů. Legalizace není na pořadu dne, důsledně proto prosazujeme alespoň dekriminalizaci, aby nebyli postihováni lidé, jejichž společenská nebezpečnost je například ve srovnání s uživateli alkoholu minimální.

 

Podporujete vznik coffeeshopů? Jaké kroky k tomu navrhujete?

Coffee shopy obchodující s konopím podle holandského vzoru nejsou s ohledem na právní řád ČR a bez dosažení pokroku v legalizaci konopí na mezinárodní úrovni realizovatelné.

 

Umožnili byste nemocným, aby získávali marihuanu legálně a za přijatelné ceny v lékárně? Jaký mechanismus výdeje marihuany byste prosadili?

Jsme pro plnou legalizaci využívání konopí pro léčebné účely. Ostatně již dnes mnozí lékaři těžce nemocným tuto léčbu doporučují, i když tak činí neoficiálně. Podporujeme dostupnost psychoaktivního konopí pacientům, kterým pomáhá léčit jejich chorobu a/nebo přináší úlevu od bolestivých projevů nemoci. Výstupem tohoto procesu by mělo být uvedení české legislativy, jež pěstování marihuany pro léčené a vědecké účely nepovoluje, do souladu s mezinárodními úmluvami, které pěstování za tímto účelem naopak výslovně povolují.

Současně je třeba vybrat státní agenturu, která bude co možná nejpřísněji kontrolovat kvalitu psychoaktivního konopí pěstovaného pro léčebné účely, pečlivě monitorovat distribuci do lékáren a výdej konopí jen skutečně potřebným pacientům v lékárnách a/nebo ordinacích příslušných specialistů. Státní ústav pro kontrolu léčiv nám vychází aktuálně jako nejvhodnější instituce vybavená dostatečným množstvím kompetencí pro naplnění role regulátora trhu s touto léčivou bylinou.