Million Marihuana March 2010

Million Marihuana March 2010 Zdroj: Jiří X. Doležal

Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
Million Marihuana March 2010
8
Fotogalerie

Million Marihuana March 2010...

... se bez jakéhokoliv přehánění povedl. Konopná subkultura masivně vystoupila na veřejnost a na rozdíl od politických meetingů či fotbalu se to obešlo bez násilí.

Na pražské Parukářce, v parku mezi Žižkovem a Vinohrady na kopci nad Prahou, se v sobotu sešlo - po demonstrativním pochodu z centra Prahy - několik tisíc lidí, a bylo poznat, že jde o sešlost všech tříd, ras i vyznání. Postmoderní multikulturní sešlost lidí, které spojovaly dvě věci. Myšlenka legalizace marihuany a potřeba užít si pěkný den.

Hrálo se na dvou stejdžích, klasická rocková stage byla hlavní, o kousek dál pak menší stage s elektronickou taneční hudbou - takže si každý našel, co ho baví.

Na akci byly desítky stánků s nejrůznějšími konopnými produkty - litaraturou a oblečením počínaje přes konopné nápoje až po pultíky aktivistů. Akci jako tradičně pořádala Legalizace.cz, sdružení, které ani po dekriminalizaci neztratilo smysl, a jeho šéf a hlavní pořadatel párty Robert Veberka z podia připoměl, že marihuana je zatím jen dekriminalizovaná, ne legalizovaná, a vyzval všechny k opatrnosti. Já jsem divákům připomněl, že budou-li mít s trávou problémy, mají se obrátit na Reflex, a tradiční moderátor akce Marek Jehlička přečetl program a vyzval všechny, aby se bavili. A oni to udělali. A přestože tam bylo několik tisíc lidí a že všichni hulili a nechlastali, obešla se celá párty bez násilných incidentů.

Konopná subkultura prostě dala důstojným způsoben najevo, že tady je, že je početná, a že je naprosto nelegitimní ji nějak kriminalizovat, stíhat či buzerovat.