Canabis cup 2008

Canabis cup 2008 Zdroj: Canabis cup 2008

Hulíte? A volíte?

Pokud chcete volit podle toho, jak se která partaj staví k marihuaně, její legalizaci a léčebnému využití, čtěte naši rubriku. Všem stranám, které se nejspíše dostanou do Parlamentu, položíme klíčové otázky a uvidíme!

 

Když se zamyslíme nad volebními programy politických stran, je vidět dobrá věc – protidrogovou politiku se nikdo nesnaží zpolitizovat, a to tak důsledně, že se ve volebních programech o vztahu k marihuaně a její legalizaci vůbec nemluví. Výslovně prostě strany legalizaci nikde nezmiňují.

Podíváme-li se na minulé výkony jednotlivců i politických formací, můžeme jisté postoje předpokládat. Jasná je jedině ODS – její poslanec Ivan Langer inicioval prvopočátek naší tolerantní protidrogové politiky, parlamentní seminář Racionální protidrogová politika v roce 2010 a v roce zase seminář o léčebném využití marihuany.

Stejně jasná by se zdála TOP 09. Za mohutnými zády knížete Schwarzenberga se schovávají pánové Kalousek a Severa, architekti zpřísnění drogové legislativy z konce devadesátých let a vyhlašovatelé války proti marihuaně, která se naštěstí nikdy nerozpoutala. Ještě před sedmi lety spolu se šarlatánem Jirkou Vackem navrhoval Miroslav Kalousek, aby se ze zákona nerozlišovalo mezi drogami, aby stát pohlížel na heroin a marihuanu stejným okem. Podobně mateřská strana Kalouska a Severy, lidovci, pravděpodobně nezměnila svůj tradičně represívní postoj.

To jsou ale jen předpoklady – požádal jsem sekretariáty všech stran, které se podle výzkumů dostanou do Poslanecké sněmovny, aby odpověděly na následující otázky:

 

Jak se stavíte k možné legalizaci marihuany a jejímu zdanění? Jaké kroky k tomu chystáte?

Podporujete vznik cofeeshopů? Jaké kroky k tomu navrhujete?

Umožnili byste nemocným, aby získávali marihuanu legálně a za přijatelné ceny v lékárně? Jaký mechanismus výdeje marihuany byste prosadili?

 

Odpovědi budeme zveřejňovat v příštích týdnech.