JXD

JXD Zdroj: Stanislav Krupař

Úřady opět zklamaly

Neschopnost, arogance a ignorance současné úřednické vlády volají do nebe. Jako vrchol svého trapného působení mě dnešní úřady odmítly vyhlásit kulturní památkou.

 

Když jsem si nedávno spočítal, kolik marihuany jsem v životě vykouřil,pochopil jsem, že by mne tento stát měl chránit jako součást své národní kulturní identity - když ne jinak, tak alespoň jako významný odstrašující příklad. Sepsal jsem tedy žádost a odnesl ji do podatelny Ministerstva kultury:

 

Věc: Návrh na vyhlášení Jiřího X. Doležala kulturní památkou.

Název a druh objektu:Navrhovanou památkou je Jiří X. Doležal, reportér týdeníku Reflex.

Vlastníkem a uživatelem J. X. Doležala je paní Alexandra Doležalová Hrouzková.

Popis:Jiří X. Doležal je cca 176 cm vysoký, o hmotnosti cca 90 kg, a je úplně vyhulený. Současný technický stav není dobrý, využitelnost je omezena na poskytování odstrašujícího příkladu.

Kulturní hodnota:Jmenovaný za dobu svého působení v týdení Reflex (od roku 1991) vykouřil nejméně 20 kilogramů marihuany, to je asi 60 000 jointů. Tento výkon je zaznamenáníhodný nejen v českém, ale v celoevropském kontextu, a proto by měl J.X. Doležal požívat nejvyšší možné památkové a kulturní ochrany. Z hlediska využitelnosti jmenovaného jako odstrašujícího příkladu pro školní mládež v celé ČR je potřeba zvážit, zda by jmenovaný neměl být vyhlášen rovnou národní kulturní památkou. Konzumace drog v podobném rozsahu je výkon významný z hlediska kulturního, zdravotního, sportovního, technického a řady dalších představitelných hledisek. Za své zásluhy by jmenovaný měl rovněž dostávat pravidelnou měsíční rentu z Programu restaurování movitých kulturních památek.

V případě, že by z nějakých důvodů nebylo možné jmenovaného kulturní památkou vyhlásit, prosím o zvážení, jaké kroky učinit, aby mohl jmenovaný být posmrtně vycpán na státní náklady.“

 

Uplynulo čtrnáct dní a já ve schránce našel dopis, který mne svou arogancí až zarazil:

Kulturní památkaKulturní památka|JXD

 

Co na podobný nedostatek vhledu říct? Jediné: Objednat se u ministra a zkusit to probrat s ním. O tom, co řekne, vás budu informovat.