Karel!!!

Karel!!! Zdroj: Jan Šibík

IVAN HAMŠÍK: Stal jsem se fanouškem Karla Schwarzenberga. Nedobrovolně!

Vozím na autě samolepku Karel na Hrad, na dveřích od kanceláře mám samolepku Karel for president, celý můj Facebook je žlutý a všichni vypadají stejně, protože místo vlastních fotek mají portrét knížete.

Vtip je v tom, že nic z toho jsem neudělal sám. Stal se ze mě fanoušek Karla Schwarzenberga, aniž bych se pro to rozhodl.

 

U některých kolegů z médií jsem si dokonce musel ověřit, jestli ještě pracují ve svých redakcích, protože jsem začal mít pocit, že se nechali zaměstnat ve štábu Karla Schwarzenberga.

 

Pro mě – a možná i pro některé z vás – teď bude mimořádně těžké odlišit opravdovou osobu Karla Schwarzenberga a podívat se na něj kriticky, od osoby nadlidského knížete, který vznikl jako marketingový produkt.

 

Abyste mě správně chápali – jsem tvrdý zastánce toho, aby novináři říkali své názory a uměli si je obhájit. Takzvaná neutralita je jen přejmenované pokrytectví. Pokud čtu drsnou kritiku ODS od pravicového novináře, má to zcela jiný význam než od levicového. Existuje jen jistá hranice. Něco jiného je říkat názory, kritizovat, přicházet s důkazy a něco jiného je čirý aktivismus, tedy obyčejné lobbování pro někoho.

 

A to je přesně to, co se teď děje s Karlem.

 

Současné názory, že kdo nevolí Karla, nepatří mezi slušné lidské bytosti, že celá Morava je retardovaná, když volí Zemana, a že jeho příznivci jsou pomýlené socky, jsou hloupé.

 

Na druhou stranu, volby tato kampaň neovlivní. Čím víc budete lidem říkat, co mají dělat, na just to udělají obráceně.

 

Pokud se nechcete nechat manipulovat a konečně se něco o volbách dozvědět, kupte si v trafice také Volební speciál Reflexu za pouhých 10 Kč.