ODS

ODS Zdroj: Profimedia.cz

Končí ODS? Aneb pravice volí Miloše Zemana

ODS, dvacet let pravicový hegemon a nejúspěšnější politická strana, nakonec podporuje v prezidentských volbách „Karla“, kandidáta Miroslava Kalouska. Její vlastní kandidát, Přemysl Sobotka, totiž skončil už v prvním kole téměř poslední. Jen o něco víc se lidé báli pouze Jany Bobošíkové.

 

ODS přesto neztrácí smysl pro humor. Zcela vážně doporučila Sobotkovým voličům, kteří se vejdou do rozmezí statistické chyby, aby volili „Karla“, i pro relativně novou TOP 09 zhruba věno ve výši levné děravé pánve.

 

A vlastně ani to ne: protože sotva to vedení ODS, kdokoli to nyní je, vyhlásilo, zamyslel se znovu poslanec Boris Šťastný a řekl, že bude volit Miloše Zemana. Svým způsobem ho i chápu: logicky má panickou hrůzu z nástupu TOP 09, který by „Karel“ na Hradě ještě umocnil.

 

Ironie je, že poslanec ODS nakonec voliče nabádá, aby si prezidentem zvolili kandidáta nejen levice, ale i komunistů a hloupějších venkovanů. Tedy přesný opak elektorátu své vlastní strany!

 

ODS je totiž poslední dobou právě kvůli politicky méně korektním typům jako Šťastný tak bídnou značkou, že od ní voliči v prezidentských volbách zoufale utekli k úplně všem kandidátům. Upřímně podezřívám Kalouska, že do televize posílá nešťastníka Šťastného právě on. Snad ani Martin Kuba nevládne takovým potenciálem zkázy.

 

Nejde však jen o Šťastného. Podobně nešťastným dojem už nějakou dobu působí i celé vedení ODS. Viděl jsem v televizi krátkou tiskovku po jejím grémiu, a musím říct, že tak nějak jsem si vždy představoval návštěvu SM salónu v roli toho, co bolest přijímá.

 

Premiér a ještě stále snad i šéf ODS Petr Nečas k divákům promlouval svým nezaměnitelným hysterickým stylem, zatímco vzadu za ním se do příšerného utrpení nořila podivná figura. Myslím, že to byl Sobotka, ale nejsem si úplně jistý; dotyčný měl takový výraz, že jej nešlo spolehlivě identifikovat. Navíc byl celý zkroucený, jak se nejen kvůli zimě choulil do sebe. Očividně chtěl být někde úplně jinde.

 

ODS samozřejmě není v jednoduché situaci. Pokud jste premiér a voliči vám k tomu z jedné strany rozdají karty s Kalouskem a z druhé přihodí ještě Víta Bártu a Karolínu Peake, je to na odchod od stolu. Jenže právě v podobné situaci se pozná politický talent.

 

A Kalousek to prostě celé hraje mnohem chytřeji než Nečas. Ač sám velmi nestátotvorné reputace, prezentuje TOP 09 jako stranu, co spasí zemi. Plus samozřejmě nemine příležitost, jak potopit někoho z ODS. Upřímně: ne že by to poslední dobou vyžadovalo extra talent.

 

Nečas i ODS by měli pochopit, že necelý rok a půl před volbami – nestane-li se zase něco - už hrají pouze o dojem z vládnutí. Ten nakonec vždy rozhoduje. ODS se ale zatím evidentně rozhodla, že do voleb půjde nejen s aurou strany zodpovědné za všechny nenáviděné reformy i vyšší daně, ale i za celý bídný dojem z vládnutí. A taky jako někdo, kdo nenávidí sám sebe. Být jejím členem, pomalu rozesílám přihlášky do jiných stran. Dvě hodiny po volbách už bývá pozdě.