Baťův kanál

Baťův kanál Zdroj: Profimedia.cz

Už jste se projeli podél Baťova kanálu? Na kole rázovitým Slováckem až k rodnému domu učitele národů

Vyražte z Uherského Hradiště, centra oblasti proslulé folklórem, vínem, zdobenými kroji a cimbálovkou, k domu, v němž se údajně narodil Jan Amos Komenský.

 

Startovní místo tohoto cyklovýletu je v centru Uherského Hradiště, městu založeném Přemyslem Otakarem II. ve 13.století. Od místního nádraží vyjedeme směrem k Smetanovým sadům, v nichž se nachází Slovácké muzeum s bohatými národopisnými a uměleckými expozicemi.

 

Přes ulici Sokolovskou a třídu 1.máje, se napojíme na zelenou turistickou značku (TZ) a souběžnou cyklotrasu č. 5049, které nás potom vyvedou z města.

 

Cykloklub obtížnost 2Cykloklub obtížnost 2|Reflex.cz

Náročnost:
lehká, poměrně rovinatá trasa

Délka:
60 km

Převýšení:
cca 500 metrů

Doporučené kolo:
horské nebo trekingové

Nedaleko za jeho hranicemi se nachází rozhledna Rovina, 50 metrů vysoká věž s vyhlídkovou plošinou. Zelená značka nás povede přes obec Mistřice až k rozcestí Vrchovina, kde ze zelené odbočíme na žlutou, po níž přes Prakšice dojedeme až do Uherského Brodu, rodiště spisovatele Františka Kožíka, autora slavného románu Největší z Pierotů.

 

V Uherském Brodě stojí za i návštěvu kostel Nanebevzetí Panny Marie v areálu dominikánského kláštera nebo muzeum J. A. Komenského. Uherský Brod opustíme po cyklostezce vedoucím směrem na Nivnici, město, v němž se nachází rodný dům Jana Amose Komenského.

 

Učitel národů se údajně narodil v Bartkově mlýně na okraji Nivnice. Ve mlýně je již 120 let vedena pamětní kniha, do které můžeme podpisem stvrdit svoji návštěvu.

 

Z Nivnice pojedeme po silnici č. 490 směrem na Dolní Němčí, za ním se pak napojíme na cyklotrasu pojmenovanou jako Uhersko-hradišťská. Přes Hluk a Ostrožskou Lhotu dojedeme do Ostrožské Nové Vsi, kde odbočíme na Moravskou cyklotrasu a podél Baťova kanálu se přes Kostelany nad Moravou vrátíme do Uherského Hradiště.

 

Únavu ze svalů můžeme vyplavat například v uherskohradišťském akvaparku.

 

 
Zobrazit místo Uherské Hradiště na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu