Prášily

Prášily Zdroj: Profimedia.cz

Místy, kde život skončil s nástupem komunistů

Výchozím bodem výletu je malebná šumavská obec Prášily, která se rozkládá v místě bývalého vojenského prostoru a až do začátku 90. let byla pro turisty nepřístupná. Během tohoto výletu navštívíme několik míst, kde život skončil koncem 40. let a řada z nich je velmi krásných.

 

Nejvyšším bodem výletu je bavorský vrchol Grosser Falkenstein jehož skalnatý vrchol je ve výšce 1315 m. n. m. a pokud přeje počasí, nabízí daleké výhledy jak do Čech, tak do Německa.

 

Nástupním i cílovým místem tohoto cyklovýletu jsou Prášily na Šumavě.

 

Cykloklub obtížnost 4Cykloklub obtížnost 4|Reflex.cz

Náročnost:
náročná trasa, minimum technicky obtížných úseků

Délka:
38 km

Převýšení:
cca 1200 metrů

Doporučené kolo: trekové nebo horské (MTB), vhodné pro croozery, ale pozor na prudké výjezdy a sjezdy

Z Prášil vystoupáme na bývalý hraniční přechod Gsenget a přejedeme na německou stranu Šumavy. Značení je tam přehledné, budeme tedy sledovat odbočky vpravo, na trasu č. 6směr Grosser Falkenstein.

 

Čeká nás sice obtížné stoupání, budeme však odměněni nádherným výhledem a občerstvením v turistické chatě, jen je třeba mít ssebou nějaké to euro.

 

Z vrcholu budeme sledovat trasu č. 7 a nedaleko česko-německé hranice odbočíme vpravo na přechod Debrník/Ferdinandsthal. V osadě Debrník se potom vydáme vpravo, po cyklostezce č. 2113 až do bývalé osady Hůrka. Z ní pojedeme po cyklotrase č. 2119 až na prášilskou silnici. Tam odbočíme vpravo a dojedeme do zpět Prášil.

 


Zobrazit místo Prášily na větší mapě


Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.