Nokia N9

Nokia N9 Zdroj: nokia

Nokia N9
Nokia N9
Nokia N9
4
Fotogalerie

N9 problémy svého výrobce asi nevyřeší. Ale je to krásný a příjemný telefon

Řekni, jaký telefon nosíš v kapse, a já ti řeknu, kdo jsi. Dobré pravidlo. Ale co vypovídá o těch, kteří si budou kupovat novou Nokii N9?

 

Mobil je ego v kapse. Takže jsme si už zvykli, že například takový iPhone je doménou namachrovaných městských týpků, na Samsungy a HTC s Androidem nedají dopustit počítačoví geekové a do telefonů Blackberry ťukají své maily přepracovaní kravaťáci. Kdo používá Nokie? Všichni ostatní. Problém je v tom, že v segmentu takzvaných chytrých telefonů už mnoho potenciálních zákazníků nezbývá.

 

 

Nové modely proto musí zákazníky někomu přebrat. Platí to i pro dlouho očekávanou Nokii N9. A vše nasvědčuje tomu, že ataku budou čelit právě stávající či potenciální majitelé iPhonů.

 

 

Odpovídá tomu skvělý design, uživatelský komfort i celkový pocit, který telefon svému majiteli nabízí. Neposkytuje neomezenou svobodu otevřeného Androidu, ani kancelářskou nesmlouvavost Blackberry.

 

 

 

Ne ne, N9 jde opravdu "po krku" iPhonu, což výrobce přiznává i tím, že nutí uživatele používat mikro kartu SIM. Přitom místo na tu velkou by se našlo. Jediným důvodem se tak opravdu asi zdá být vzkaz: "Pozor, jsem tady a může se rovnat iPhonu."

 

 

Nokia N9Nokia N9|nokia

 

A v zásadě to platí. Drtivá většina všech recenzí uznává, že se N9 povedla a že je nejlepším telefonem od finského výrobce za řadu let. Ovšem po takové pokloně obvykle přichází "ale", a recenze na novou Nokii nejsou výjimkou.

 

 

"Ale" tkví v tom, že model N9 je jediným svého druhu. Posouvá smartphony od Nokie do nového "levelu", jenže ten je zároveň slepou ulicí. Cesta dál nevede, nebo tomu nic aspoň nenasvědčuje. Další telefony už budou s Windows Mobile.

 

 

Operační systém MeeGo, který má N9, je přitom vynikající. A to "zevnitř" i "zvenčí". Rychlost a robustnost zajišťují linuxové stopy v jeho rodokmenu. Ale MeeGo je zároveň uživatelsky příjemný, čímž se opět podobá iPhonu.

 

 

Po zapnutí se objeví hlavní obrazovka s ikonami, k dispozici jsou pak ještě další dvě: vpravo přehled otevřených aplikací, vlevo přehled upozornění (promeškané hovory, nové maily či textové zprávy, případně informace z Twitteru nebo Facebooku).

 

 

Telefon se ovládá prakticky výhradně prostřednictvím dotykového displeje, hlavním manévrem je tzv. swipe", což se česky překládá jako "přetažení" a jde zkrátka o přejetí prstu po displeji. Zní to krkolomně a složitě, ale jako všechno, co se špatně popisuje, je to ve skutečnosti hrozně jednoduché a pohodové.

 

 

Tou hlavní obavou - a tím se vracím k již zmíněnému "ale" - je strach z nedostatku aplikací. Jestliže je MeeGo pokusem "teď a tady", který se nebude opakovat, je jasné, že neuvede do transu armády vývojařů.

 

 

Tím se liší od platforem Android a iOS pro iPhony či iPady. Hrozí, že se v budoucnu stane N9 dobře "nabušeným" strojem bez patřičného ducha? Neřekl bych, už teď je na výběr dostatečný počet aplikací pro všechno možné. Ale problém budou mít fajnšmekři, kteří pro konkrétní činnost chtějí používat to, na co jsou zvyklí.

 

 

Už jsem se s tím ostatně setkal, když jsem si chtěl do N9 stáhnout svou oblíbenou běžeckou aplikaci Sports Tracker. Ta přitom vznikla právě na platformě Nokie, dnes je k dispozici i pro Android a iPhone. Ale pro N9 ještě nikoliv, byť autoři slibují, že na tom pracují.

 

 

 

 

N9 sdílí s mnoha dalšími chytrými telefony problém s baterií. Vydrží málo, lépe řečeno pokud "nevypnete" všechny funkce, kdy telefon pracuje s daty, tak se vůbec nedá odhadnout, jak dlouho vám vydrží.

 

 

Zvlášť tragická byla výdrž během prvního týdnu používání. To se telefon někdy vybil i za několik hodin. Ale později se baterie "srovnala" a na jedno nabití při běžném užívání vydrží zhruba jeden pracovní den. Déle už je to příliš riskantní, navíc ukazatel stavu baterie je nespolehlivý.

 

 

Telefon má skvělý fotoaparát s optikou Carl Zeiss, nezpochybnitelným kladem je – podobně jako u předešlých modelů – zabudovaná navigace s možností bezplatného stažení map celého světa. Už to je dostatečný důvod, proč si Nokii koupit.

 

 

Proč si ji naopak nekoupit? N9 není pro konzervativní uživatele, kteří neradi mění návyky a rádi si věci pořizují „nadosmrti“. Ti asi nevydýchají, že až jim tenhle model doslouží, budou si muset zvykat na něco jiného a odlišného.

 

 

N9 je naopak je skvělou volbou pro ty, co rádi experimentují a hledají nové možnosti a funkce, byť za cenu toho, že o některé ze stávajících přijdou. A taky pro ty, kteří nechtějí zapadnout do žádné ze škatulek v úvodu tohoto článku.

 

 

PLUSY:

  • krásný design
  • rychlý a přehledný operační systém
  • vynikající fotoaparát

 

MÍNUSY:

  • menší výběr aplikací
  • malá výdrž baterie
  • pomalé dobíjení

 

CENA (model 16 GB, včetně DPH, k 26. říjnu 2011):

  • 14.195 Kč (mall.cz)
  • 14.399 Kč (Alza)
  • 13.849 Kč (ElectroWorld)