Cyklo

Cyklo Zdroj: Profimedia.cz

S rozbitým kolem nemusíte hned do servisu. Průvodce nářadím pro cyklisty, kteří si "to" chtějí opravit sami

Každý, kdo jezdí na kole pravidelně (nebo i ti, kteří rádi kutí), zkouší své kolo servisovat svépomocí v podmínkách domácích dílen nebo bytů. Cykloklub X vám přináší seznam nejdůležitějšího vybavení domácí cyklodílny.


Montážní stojanMontážní stojan|archivMontážní stojan: Jedna z nejdůležitějších pomůcek pro efektivní domácí servis kol. Slouží k upevnění kola do optimální polohy, a tím i dobrý přístup k servisovaným komponentům. Na trhu je mnoho různých stojanů, lišících se umístěním v dílně – na zeď, do svěráku nebo stojany s podstavcem umístěné kdekoliv v prostoru dílny.

Cena stojanů s podstavcem od: 1500,– Kč


Momentový klíčMomentový klíč|archivMomentový klíč: Slouží pro přesné dotahování šroubů a matic dle výrobcem předepsaného utahovacího momentu, nezbytná pomůcka pro majitele (nejen) karbonových rámů nebo dílů.

Cena od: 500,– Kč


Pumpička na tlumič a vidliciPumpička na tlumič a vidlici|archivPumpička na tlumič a vidlici: Neměla by doma scházet majitelům kol vybavených tlumičem nebo odpruženou vidlicí s vzduchovou náplní, správný tlak ve vidlici nebo tlumiči je třeba pravidelně kontrolovat nebo upravovat podle stylu jízdy.

Cena od: 450,– Kč


Podlahová pumpaPodlahová pumpa|archivDílenská (podlahová) pumpa nebo kompresor s manometrem: Bez nich lze jen těžko dosáhnout správných tlaků v pláštích, nehledě na nepohodlné a zdlouhavé nafukování minipumpičkou. Při výběru dejte pozor na nejlevnější „noname“ modely s nepřesnými manometry.

Cena od: 350,– Kč (dílenská pumpa)


Montážní pákyMontážní páky|archiv


Montážní páky: Nářadí usnadňující sundávání plášťů při jejich výměně nebo opravě defektů.

Cena od: sada od 20,– Kč



Sada imbusových klíčůSada imbusových klíčů|archivSada imbusových nebo torxních klíčů: Je součástí základního vybavení každého cyklisty, nelze bez nich servisovat žádné moderní kolo. Je možné je nahradit multiklíčem, pro domácí použití však kvůli lepší manipulaci doporučujeme používat jednotlivé klíče ze sad.

Cena od: 150,– Kč/sada


Nýtovačka řetězuNýtovačka řetězu|archivNýtovačka řetězu: Samostatná nýtovačka řetězu je taktéž důležitou součástí dílny domácího servismana. Nýtovačkou řetězu jsou vybaveny i některé multiklíče, samostatná nám však přinese při domácím použití větší komfort.

Cena od: 90,– Kč


Měrka řetězuMěrka řetězu|archivMěrka řetězu: Důležitá pomůcka pro kontrolu opotřebení řetězu. Lze ji nahradit posuvným měřítkem, potřebujeme ale znát přesné údaje opotřebení řetězu a kdy je čas ho vyměnit.

Cena od: 50,– Kč


Stahovák kazetyStahovák kazety|archivStahovák kazety + páka s řetězem (bičík): Bičík slouží k zafixování kazety, působí protisměrně při povolování stahovákem, stahovák je potřeba pořídit podle druhu kazety, jakou na kole máme (Shimano a Sram mají shodný rozměr, silniční Campagnolo odlišný).

Cena od: stahovák kazety od 60,– Kč, bičík od 150,– Kč


PaličkaPalička|archivPalička: Pro použití na servis kol je vhodná buď s dřevěnou, nebo gumovou hlavicí. Lze ji nahradit běžným kladívkem a úder potom vést přes dřevěný hranol, aby nedošlo k poškození komponentu. Používá se například při demontáži vidlice k jejímu „vyklepnutí“ z hlavového složení.

Cena od: 30,– Kč


Centrovací klíčCentrovací klíč|archivCentrovací klíč: K běžnému domácímu docentrování kol stačí univerzální klíč obsahující nejpoužívanější rozměry niplů. Pokud budeme pořizovat samostatné, je potřeba znát velikosti niplů na našich kolech, výrobci používají několik různých rozměrů.

Cena od: jednotlivé od 25,– Kč, univerzální od 100,– Kč


ŠroubovákŠroubovák|archivŠroubovák plochý + křížový: Lze použít běžné domácí nářadí, netřeba speciálních.

 



Kleště na zkracování lanekKleště na zkracování lanek|archivKleště na zkracování lanek a bovdenů: Slouží ke zkracování lanek a bovdenů bez rizika roztřepení lanka nebo sežvýkání bovdenů. Lze je nahradit kvalitními štípačkami (u nekvalitních hrozí brzké otupení čelistí).

Cena od: 200,– Kč


Klíč na pedályKlíč na pedály|archivKlíč na pedály: Lze ho nahradit běžným 15mm klíčem, speciální klíč nám ale poskytuje často potřebnou větší páku.

Cena od: 100,– Kč


ŘetězŘetěz|Profimedia.czMazadla a čisticí prostředky: Speciální maziva určená pro kola zajistí hladký a spolehlivý chod komponentů i ve špatných klimatických podmínkách a současně prodlouží jejich životnost. K základnímu vybavení patří mazadlo na řetěz, silikonový olej na tlumič a vidlici, vazelína, odmašťovací prostředek, kartáček na pastorky a speciální čisticí prostředky na kola (jejich složení je citlivé k cyklokomponentům).

Cena od: kartáček na pastorky 70,– Kč, čisticí prostředky 80,– Kč (ve spreji), 120,– Kč (rozprašovače s možností doplňování), vazelína 40,– Kč, mazadlo na řetěz 80,– Kč (kapátko), 150,– Kč (sprej), silikonový olej 100,– (sprej)


Pračka na řetězPračka na řetěz|archivPračka řetězu: Pomůcka usnadňující odstraňování nečistot a běžnou údržbu řetězu.

Cena od: 150,– Kč