Podzim, cyklo

Podzim, cyklo Zdroj: Profimedia.cz

Je tu podzim, zalepte si otvory v přilbách. Kupa zaručených rad pro cyklisty, kteří nechtějí zmrznout

Zřejmě za sebou máme poslední teplý víkend letošního roku. Teď už nás čeká jen zima, tma a sychravé počasí. Neznamená to ale, že musíme zazimovat své kolo a těšit se na jaro. Jezdit se dá i na podzim, bez teplejšího oblečení to ale nejde.


V teple si podzimní cyklista musí udržovat především záda a kolena. Na studeném větru se dá prochladnout během chvilky.

 

Na co si dát pozor?


Zkuste dobře odhadnout svůj aktuální zdravotní stav: jestliže se necítíte úplně v pořádku, přizpůsobte tomu počet vrstev oblečení


Berte ohled i na typ kola, na němž jezdíte: na silničním kole dosahujeme vyšší rychlosti, musíme se tedy více chránit proti větru a proudění vzduchu, u horských kol (MTB) lze předpokládat, že se většinu času budete pohybovat v lese, kde vám profouknutí nehrozí


Roli samozřejmě hraje i terén: na otevřených rovinách obvykle fouká více vítr, který ochlazuje, jiné je to v lese, kolem řek zase bývá znatelně nižší teplota než v okolí


Definitivně však rozhoduje aktuální počasí: Ačkoliv za okny může svítit slunce, je při podzimní jízdě jízdě kole třeba dávat pozor na prochladnutí. To je téma číslo 1 pro podzimní cyklistiku i cyklistiku v průběhu zimy.

 

Co na sebe?


Základem oblečení pro cyklistiku v chladnějším počasí je tzv. funkční spodní prádlo, jež nám zajišťuje transport vlhka i nadbytečného tepla směrem od pokožky.

 

Na spodní prádlo přijde dres s dlouhým rukávem, při vyšších podzimních teplotách (15 °C nebo více) je možné obléci i dres s krátkým rukávem doplněný návleky ze zatepleného materiálu. Na žádnou podzimní vyjížďku bychom neměli zapomenout větruodolnou vestičku se síťovanou zadní partií, doplněnou v kapse větrovkou nebo cyklopláštěnkou, jako pojistky pro případné zhoršení počasí.

 

Pokud máte volné provedení kraťasů, oblečte na podzimní vyjížďky tento model, více vrstev lépe ochrání vaše citlivé partie. Kraťasy ale doplňte zateplenými návleky na kolena. Odložte také letní, krátkoprsté rukavice a oblečte jejich dlouhoprstou verzi a na ochranu hlavy před chladem a větrem použijte šátek, bandanu nebo čepičku pod přilbu.

 

Jako provizorní řešení je možné přelepit větrací otvory na přilbě. Zhorší se tím sice odvětrávání, ale hlava to ocení. Do treter si na podzimní vyjížďku oblečte silnější ponožky nebo použijte neprofoukavé návleky na tretry.

 

Na podzimní vyjížďky si i zarytí závodníci montují na kola blatníky. Nepodceňujte jejich význam, podzimní terény jsou plné bláta a vody a bez blatníků se lze v terénu snadno promáčet, i když zrovna neprší.

 

Nezapomínejte také na reflexní prvky jak na oblečení, tak na kole, podzimní dny jsou kratší, počasí bývá proměnlivé a obloha je často zatažená. To vše způsobuje zhoršenou viditelnost cyklistů pohybujících se po silnici!

 

Podzimní nebezpečí

Šero a zhoršená viditelnost – na podzim se brzy a rychleji stmívá, ve výbavě na podzimní vyjížďku proto nesmí chybět osvětlení kola a reflexní doplňky.

Listí a bláto
– napadané listí a podzimní bláto dokáží změnit povahu všech cest. Je tedy třeba být ostražitý i na našich oblíbených a notoricky známých cestách.

Silniční značení – vlhko a nižší teploty dokáží udělat z bílých čar a značení na silnicích nebezpečnou klouzačku. Je tedy třeba při rychlých změnách směru nebo brzdění být opatrnější než obvykle.

Pitný režim – přestože pocit žízně v chladnějším počasí nebývá tak intenzívní, tělo potřebuje pravidelný přísun tekutin.

 


Oblečení podle teploty

Správné oblečení na podzimní vyjížďku poznáme tak, že po vyjetí cítíme mírný chlad, pokud by nám bylo teplo už při vyjetí, riskujeme zapaření při jízdě a následné prochlazení!

Jak se obléknout na podzimní (jarní) cykloturistiku?

15–20 °C:
funkční tričko, dres s dlouhými rukávy nebo dres s krátkými rukávy + návleky na ruce, krátké kalhoty s návleky na kolena nebo tříčtvrteční kalhoty, brýle, ponožky, letní rukavice, do kapsy větrovku nebo vestu

10–15 °C:
funkční tričko, zateplený dres s dlouhými rukávy, vesta nebo větrovka, zateplené tříčtvrteční nebo dlouhé kalhoty, čelenka nebo šátek pod přilbu, brýle, dlouhoprsté rukavice, teplejší ponožky nebo návleky na tretry, do kapsy cyklopláštěnku

5–10 °C:
funkční tričko, zateplený dres s dlouhými rukávy, membránová bunda, zateplené dlouhé kalhoty, bandana nebo čepička pod přilbu, brýle, dlouhoprsté zateplené rukavice, zimní tretry nebo neoprenové (zateplené) návleky na tretry, do kapsy cyklopláštěnku

<5 °C:
funkční tričko, zateplený dres s dlouhými rukávy, membránová bunda, zateplené membránové kalhoty nebo kalhoty s větruodolnou vrstvou, čepice pod helmu, brýle, zimní cyklistické rukavice, zimní tretry, do kapsy cyklopláštěnku