Marek Novotný

Marek Novotný Zdroj: Tomáš Tesař

Středočeské silnice jsou příšerné, silniční cyklistika mě ale začíná bavit. Jak jezdí cykloguru Reflexu Marek Novotný?

Aby pro vás cykloguru Reflexu Marek Novotný nebyl jen „ten týpek, který každý týden přichází s novými cyklotrasami,“ odpověděl nám na dotazník, který se dostal do e-mailové schránky každému členovi Cykloklubu Reflexu. Jaký je cyklista?


Odkud jsi?

Jsem rodilý Pražák.

 

Kolikrát jsi byl v posledním týdnu na kole?

Čtyřikrát. Nebo jen třikrát?

 

Jaký typ kola máš?

Začínal jsem jako většina mých vrstevníků (jsem ročník 1968,  kdyby to někoho zajímalo) na pionýru, později jsem se dostal k favoritu. První horské kolo jsem si pořídil v roce 1991. Horských kol jsem postupně vystřídal několik; ať už z důvodu krádeže nebo „upgradu“ na lepší model. V současné době mám dvě kola: celoodpružené horské a silniční. Jezdím pravidelně na obou.

 

Po jakém terénu nejraději jezdíš?

Nejraději po lesních stezkách a cestičkách, ale v posledních letech přicházím na chuť i silniční cyklistice, ale silnice, zejména ty ve Středočeském kraji, jsou bohužel často v příšerném stavu.

 

Používáš nějaký sporttester, cyklocomputer, GPS navigaci nebo GPS aplikaci v telefonu?

Na běžných vyjížďkách používám GPS navigaci, ale spíše kvůli záznamu trasy, pro trénink pak sporttester.

 

Absolvoval jsi v posledním roce nějaký závod?

Zajel jsem si hned několik MTB maratonů a silniční Ötztaler Radmarathon. Můj nejoblíbenější český závod je Malevil Cup a v zahraničí Salzkammergut Trophy.

 

Jezdíš raději sám, s přáteli nebo ve skupině?

Na celodenní výlety ve skupině přátel nebo s přítelkyní, na trénink sám.

 

Posloucháš při jízdě na kole hudbu?

Nikdy, na silnici hudba ve sluchátkách zbytečně snižuje obezřetnost a zvyšuje riziko a v lese mám raději zvuky přírody.

 

Jaké bylo nejzajímavější místo, kde jsi v poslední době jezdil na kole?

Asi bych zmínil Torri di Fraele, což jsou nádherné serpentýny vedoucí z údolí Valtellina k jezerům Fraele, Cancano a San Giacomo. Ale třeba výhled do kraje z brdského Plešivce mě neomrzí nikdy.

Torri di Fraele, nádherné serpentýny vedoucí z údolí Valtellina k jezerům Fraele, Cancano a San Giacomo.Torri di Fraele, nádherné serpentýny vedoucí z údolí Valtellina k jezerům Fraele, Cancano a San Giacomo.|Marek Novotný

 

Udržuješ si svoje kolo sám, nebo spoléháš na cykloservisy?

Díky letitým zkušenostem s favoritem zvládám základní údržbu svépomocí. Kdo kdy jezdil na favoritu terénem a hrál si na Miloše Fišeru (několikanásobný český a československý mistr světa v cyklokrosu, pozn. red.), musel centrovat kola skoro každý týden. Drobnější opravy si proto dělám sám, složitější servisní zásahy svěřuji odbornému servisu. Mám však několik kamarádů, kteří přestože pracují na managerských postech velkých firem, svá kola do servisu nedávají vůbec a všechny opravy si na svých kolech dělají sami v domácí dílně.

 

Jezdíš na kole celoročně, nebo jen v sezóně?

Na kole jezdím po celý rok, i když na podzim nebo v zimě mne sychravé počasí nebo velký mráz od kola dokáže poměrně lehce odradit.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu