Běh v zimě

Běh v zimě Zdroj: Profimedia.cz

Běhat se dá i ve větších mrazech. Přečtěte si rady ultramaratonce Miloše Škorpila

V zimě se kromě mrazu budete často při běhu potýkat i s větrem, v tom případě byste měli vědět nebo si uvědomit, že pokud venku fouká, není jen důležité, co nám říká o venkovní teplotě teploměr, ale také síla větru.

Jak se v zimě obléci?

Obecně tak, aby když budete vybíhat, vám byla mírná zima. V mrazu je potřeba si chránit především hlavu, obličej, krk a ruce. To jsou totiž místa, jimiž odchází z těla největší procento tepla. Takže v praxi to pak může vypadat takto:

  • tělo – více vrstev – spodní vrstva, mikina, silná bunda (fleece), případně větrovka
  • nohy (dolní končetiny) – dlouhé elasťáky (středně silné nebo zateplené), případně spodky či v případě větru a sněžení nepromokavé, proti větru chránící kalhoty
  • nohy – teplé ponožky nebo podkolenky, do sněhu, a nejen do něj, bych pak ještě doporučil návleky, třeba návleky INOV-8 gaiter32, který můžete použít při běhu v blátě a písku, váha 32g, velikosti S, M, L.
  • hlava – čepice nebo teplá čelenka, případně kukla či šála (šátek) přes obličej, abyste nedýchali studený vzduch (viz ilustrační foto)
  • ruce – rukavice

Jezdíte-li na trénink autem, po doběhu si zpocené sundejte a vezměte si na sebe něco suchého a teplého, jak na tělo, tak na nohy a doma rychle do teplé sprchy a čaj.

Ještě jednou se vrátím k běhání na sněhu a na klouzačce. Sníh je nádherná věc, pro běžce však skrývá značná rizika. Pokud jste se dostali ve svém tréninku už k běhání tempových úseků, nebo běhání kopců, tak pro vás jsou ta rizika ještě větší. Proč? Jednoduše proto, že nám sníh, nebo to mejdlíčko, co se z něj vytvoří pod nohama, klouže.

Lyžaři jásají, běžci si však říkají: „Mohl si tam klidně zůstat“. Ale co by to bylo za zimu bez sněhu! Potíže, které nám může připravit, je dobré mít vždy na zřeteli, jen tak máme šanci co nejvíce eliminovat možné následky.

Jaké následky může způsobit obyčejný pád

Zlomeninu nohy či ruky, výron v kotníku, naražení kostrče, kolen či jiných části těla, natažení či natržení vazů, natažení či natržení různých svalů. Zdá se vám toho dost? Mně rozhodně ano. Je to také způsobeno tím, že pád na sněhu nebo na ledu se dá špatně kontrolovat, nebo – chcete-li – korigovat.

Jaké máme šance pádu zabránit

Dobré boty. V tomto případě tím myslím boty s krosovou podrážkou. Hrubší design podrážky vám pomůže hlavně při běhu v čerstvém nebo hlubším sněhu, méně už na ledovce, nebo ušlapaném či uklouzaném sněhu. Tam doporučuji použít při běhu nesmeky nebo si pořídit Inov8 o-rock 280 či 340.

Kromě výše uvedeného pak máte možnost jít si zaběhat do fitka na běžecký pás. Není to sice takový zážitek jako venku, kde je kolem vás vše nádherně bílé, ale rozhodně je to bezpečnější.

Článek byl publikován na webu www.bezeckaskola.cz.