maraton

maraton Zdroj: Profimedia.cz

10 nejslavnějších maratonů světa. Vyberte si, na který budete trénovat

USA, Evropa i Japonsko. Za kvalitním maratonem můžete vyrazit na všechny světové strany, stačí si jen vybrat. Je libo rovnou, nebo kopcovitou trať? Exkluzivní japonský závod, nebo newyorská „masovku“? Půvabná Paříž, nebo svěží Stockholm? Možná vám usnadní rozhodování náš výběr.

 

Boston, ten nejstarší

Nejstarší a nejprestižnější, to je Bostonský maraton. Sice není tak populární a známý jako ten newyorský, ale navždy zůstane prvním americkým maratonem - jeho první ročník se uskutečnil už v roce 1897. Je zkouškou každého maratonce, trať je výrazně kopcovitá, celkem běžci zdolají čtyři stoupání.

 

Už přes sto let se obávají kopce Heart Break Hill, který na maratonce číhá deset kilometrů před cílem. V 60. letech minulého století se stal i místem boje ženských běžkyň za právo startovat a uběhnout maraton – legendární Roberta Gibb se musela před startem skrývat v křoví. Další „nelegální“ běžkyni se zase rozhodčí pokoušel během závodu strhnout startovní číslo, protože v přihlášce zatajila, že je žena.

 

New York, New York

První listopadová neděle patří newyorskému maratonu. Na čtyřicet tisíc běžců každoročně pro jeho dokončení udělá všechno. Zájem o samotné startovací pozice je tak veliký, že se účastníci vybírají losem.


Newyorský starosta závod odstartuje ranou z děla, a pak dav vyrazí ze Staten Islandu přes most Verrazano do Brooklynu. Finiš je samozřejmě na Manhattanu v legendárním a běžci velmi oblíbeném Central Parku. Při maratonu proběhnete přes všech pět newyorských čtvrtí.

 

Londýn je nejbohatší

Vynikající organizace, zázemí a trať, kterou za dobrý čas „dají“ amatéři i elita. Silné marketingové zázemí londýnskému maratonu zajišťuje bezkonkurenční rozpočet. Díky tomu je Londýn prohlašován za závod šampionů.

Velkou Británii a maraton spojuje jedno velké běžecké jméno – Paula Radcliffová. Právě při londýnském maratonu v roce 2003 dosáhla zatím nejrychlejšího ženského času v historii - 2 hodiny, 15 minut a 25 sekund. Chtěli byste v Londýně taky zaběhnout rekord, alespoň osobní?

 

Zářijový Berlín

Německý maraton zažívá vzestup. Plochá a zcela městská trať přinesla už 7 světových rekordů a pravidelně na ni závodí přes třicet tisíc běžců. Velkým plusem je příjemné podzimní klima, které garantuje teplotu mezi 10 a 18 stupni.

Pokud se rozhodnete na poslední chvíli (ale samozřejmě adekvátně natrénovaní), můžete se přihlásit až do předvečera závodu.  K sousedům je to navíc kousek…

 

Amsterdam a Rotterdam – nizozemský souboj

Nizozemsko má podle časopisu Runner's World mezi nejlepšími světovými maratony hned dva favority. Mezi oběma panuje silná rivalita. Rotterdam má jednu z nejrychlejších tras, Amsterdam je zase díky partnerství s newyorským maratonem v posledních letech na vzestupu.

 

Nejrychlejší je Chicago

O titul nejrychlejšího maratonu na světě se jich pere hned několik měst. Chicago je bezpochyby jedním z nejvážnějších kandidátů. Obzvlášť plochá a plynulá trať přitahuje nejen americké běžce, průměrný čas bývá při dobrém počasí kolem 4 hodin a 20 minut. Od svého vzniku v roce 1977 se chicagská trať zařadila po bok prestižního newyorského a bostonského maratonu.

 

Chicago společně s Berlínem, Bostonem, Londýnem a New Yorkem tvoří od roku 2006 sérii World Marathon Majors, která seskupuje nejprestižnější závody světa.

 

Přitažlivá Paříž

Než si pařížský maraton vydobyl svoje místo na běžeckém slunci, potýkal se se špatnou organizací a nesnášenlivostí ze strany místních. Třicet let od založení je pařížský maraton víc než jen atrakcí pro běžecké turisty – u trati fandí třicetitisícovému běžeckému davu na 150 tisíc diváků.

 

Trasa prochází ze západu na východ Paříže. Finišuje se, samozřejmě, u Vítězného oblouku. Už se vidíte jak běžíte po Champs-Elysées?

 

Fukuoka, přísná a konzervativní

Maraton ve Fukuoce má už šedesátiletou historii a dlouho se snažil své tradiční aspekty udržovat. Do roku 2003 v japonském závodu mohli startovat pouze profesionální běžci mužského pohlaví. Amatéry, ženy a masové běžce na start nepustili. V Japonsku jsou totiž běžecké závody pro všechny kategorie organizovány individuálně.

 

Při 58. ročníku pořadatelé souhlasili alespoň s rozdělením závodu na dva – pro elitu a „amatéry“. Ti ovšem musí splnit náročný limit (aktuálně 2 hodiny 42 minut) a vejít se do omezeného startovního pole, které má pouze 700 míst.

 

Stockholm – maraton mezi ostrovy

Perfektní organizace, skvělá atmosféra, nádherná trať vinoucí se přes 14 ostrovů, na kterých se hlavní město Švédska rozkládá. To jsou hlavní lákadla stockholmského maratonu, za nimiž míří běžci nejen ze severní Evropy.

 

Kultura vytrvalostních sportů a běhu je ve Skandinávii silná, běžci proto mají u trati i ve finiši maximální podporu ze strany místních. Trať tvoří dva téměř identické okruhy, do cíle budete vbíhat na olympijském stadionu z roku 1912.

 

 

Praha magická

Všude dobře, doma nejlépe. Pražský maraton není třeba příliš představovat. Před dvěma roky získal nejvyšší možné ocenění pro silniční běžecké závody, zlatou známku IAAF (Mezinárodní asociace atletických federací), IAAF Road Race Gold Label.

 

Pražský maraton patří počtem závodníků v celosvětové konkurenci spíše k těm menším (minulý rok jich tu závodilo téměř 9 tisíc), za to se na něj sjíždějí závodníci ze všech koutů světa. Na startu minulého ročníku se tak například setkalo 85 různých národností.

 

Proč by taky jeli jinam, když podle Runner’s World je pražská trať jednou z nejkrásnějších na světě?

 

Další informace o závodech a tipy, jak zvládnout nástrahy tratí nejlepších světových maratonů, obsahuje kniha Nejvýznamější maratony světa a jejich historie.