Jan Sedlák

Jan Sedlák Zdroj: Jan Sedlák

Nezapomenu na noční běh v Tel Avivu, říká technologický novinář Jan Sedlák

Novinář Jan Sedlák píše o internetovém byznysu a sociálních sítích. Dvakrát do týdne ale obouvá adidasky a jde si vyvětrat hlavu. Díky pracovním cestám už si zaběhal v různých koutech světa. "Líbí se mi atmosféra ve velkých západních městech, kde lidé během a sportem žijí," odpověděl v BĚŽECKÉM DOTAZNÍKU Reflexu.

 

 

Kolikrát týdně běháte?

Bývaly doby, kdy jsem běhal skoro každý den, ale poslední dobou už nemám tolik času, takže jsem to omezil na dva běhy týdně spojené s následným cvičením. Zatímco běhání si užívám, baví mě a nemohl bych bez něj být, s cvičením je to přesně naopak.

 

 

Kolik kilometrů týdně v průměru uběhnete?

Teď už to tolik nebude, řekl bych, že kolem patnácti. Hodně ale chodím pěšky, prakticky všude, kam to jde. Pokud by se počítala i chůze, to číslo by dost rapidně narostlo.

 

 

Jaké máte boty?

Nemyslím si, že by "lepší" a dražší běžecké boty měly na běhání vliv. Naopak jsem zastáncem co nejméně odpružených bot s co nejtenčí podrážkou a pokud by to šlo, běhal bych bos. To ale například po Praze vzhledem k různým "dobrotám" na chodnících nejde. Mám nějaké obyčejné staré adidasky, které kromě běhání nosím i na basketbal. Přemýšlím ale, že je nahradím starými plátěnými Converskami.

 

 

Používáte nějaký sporttester, běžecké hodinky, GPS aplikaci v telefonu?

 

Nějakou dobu jsem experimentoval s Nike+ napojeným na iPod. Zjistil jsem ale, že neběhám kvůli nějakému výkonu a výsledkům a ani nepotřebuji hledat motivaci pro zlepšování, mám jí dost i tak. Navíc mě to neustálé nastavování a spouštění něčeho začalo pěkně otravovat. I když miluju nové technologie, neběhám s žádnou z nich.

 

 

Běžel jste v posledním roce nějaký závod?

 

Chystal jsem se na několik závodů, ale pokaždé mi do toho něco vlezlo. Vzpomínám si snad pouze na jeden patnáctikilometrový běh ve Vídni.

 

 

Kde nejčastěji běháte?

Všude, kde se dá. Když jsem zrovna doma v Praze, běhám po Vinohradech a po Havlíčkových sadech, kde je za tmy krásný výhled na svítící "pražské City" na Pankráci. Kvůli studijním a pracovním povinnostem často pobývám ve Vídni, kde běhám podél řeky a v parcích. Vídeň je na běhání ideální, jsou tam krásné parky, klid a samá rovinka. Jelikož často pracovně cestuji, vždy s sebou v kufříku vozím také běžecké náčiní. Díky běhání objevuji nová světová města.

 

 

Běháte raději sám, nebo s někým dalším?

 

Jednoznačně sám se svými myšlenkami a pokud možno večer za tmy, kdy už nikdo nikde není. Klidně v deset v noci. I to je ostatně důvod, proč se příliš nehrnu do závodů.

 

 

Posloucháte při běhu hudbu?

Jak kdy. Někdy chci přemýšlet nebo úplně vypnout, tak ne. Někdy se ale naopak potřebuju nějak "naspeedovat", tak si pustím nějaké rychlejší taneční věci nebo black metal.

 

 

 

Jaké bylo nejzajímavější místo, kde jste zhruba za poslední rok běhal?

 

Těch bylo díky častým cestám dost. Mezi nejsilnější zážitky ale určitě patří noční běh po Tel Avivu. Naprosto odlišná mentalita a kultura Izraele mě dostala. Skvělé bylo běhání v Hamburku a Kodani. Líbí se mi atmosféra ve velkých západních městech, kde lidé během a sportem žijí. Třeba v Londýně, New Yorku a San Franciscu lidé běhají i po frekventovaných ulicích, což si například v Praze neumím představit. Vždy se k nim rád připojím.