Maraton v letadle

Maraton v letadle Zdroj: Archiv Miroslava Hasala

BĚŽECKÝ DOTAZNÍK: Letošní první maraton? Start byl o půlnoci na Nový rok v Curychu, říká Miroslav Hasal

Absolvoval maraton ve výšce 11 kilometrů nad mořem a také 700 metrů pod zemí. A také uběhl maraton na střeše obchodního centra, ale to byla ve srovnání s běháním na palubě letícího letadla či v solném dole celkem hračka. Miroslav Hasal má zkrátka rád extrémní prostředí.

Kolikrát týdně běháte?

Běhám poměrně nepravidelně, podle času, počasí i nálady, celkově tak 15-20x za měsíc, takže to vychází tak 4x do týdne. Párkrát jsem byl už i 2x za den, ráno i odpoledne.

 

Kolik kilometrů týdně v průměru uběhnete?

Počítám si všechno měsíčně, a to vychází 200-250km. Vždy se snažím, aby to bylo přes 200.

 

Jaké máte boty?

Před lety jsem objevil Asics Kayano, které mi vyhovují a od té doby mám už asi osmý pár a nehodlám na tom nic měnit. Tyto boty patří mezi ty těžší, ale nám, co taháme sebou pár kilo navíc na břiše, to nevadí.

 

Používáte nějaký sporttester, běžecké hodinky, GPS aplikaci v telefonu?

Používám hodinky Polar s měřením tepové frekvence a s footpodem na měření rychlosti a vzdálenosti. Ten ale beru jen když běhám kde to neznám. Své pravidelné trasy mám změřené na kole a přesně vím, kde je kolikátý kilometr.

 

Běžel jste v posledním roce nějaký závod?

V posledním roce jsem běžel několik závodů. Na mě až nezvykle moc. Začal jsem hned 1. ledna v 0.00 hodin maratonem v Curychu. A jelikož jsem tam byl jediným Čechem, tak jsem ustanovil český maratonský rekord pro rok 2011 :) Potom ještě maratony v Bostonu, Praze a Havaně. Půlmaratony v Praze a Plzni a desítky Kbelskou, Kladenskou či teď nedávno zajímavou desítku na okruhu F1 v Abu Dhabi.

 

Kde nejčastěji běháte?

Nejčastěji běhám v okolí Berouna. Máme tam ted´ nové cyklostezky po i proti proudu Berounky a tam mi to přijde ideální. Jinak at´ jedu kdykoliv kamkoliv, tak tenistky samozřejmě beru sebou.

 

Běháte raději sám, nebo s někým dalším?

Raději běhám s někým, ale většinou sám. Běhat s někým je pro mě zpestření, a tak občas přijede kamarád a nebo já jedu za někým. A dáme si většinou delší pomalý výběh, abychom si u toho mohli povídat.

 

Posloucháte při běhu hudbu?

Hudbu si beru na delší výběhy, aby mi to lépe uteklo. Občas poslouchám i rádio, jinak převážně českou muziku. A to všechno z telefonu, abych byl na příjmu.

 

Jaké bylo nejzajímavější místo, kde jste zhruba za poslední rok běhal?

Zajímavá místa se snažím vyhledávat. Ať už jsou to různé zahraniční maratony nebo jiné závody anebo prostě jen místa, kde se dá běhat. Běžel jsem maraton na palubě letícího letadla, maraton v solném dole 700 metrů pod zemí, maraton na střeše obchodního centra v Ústí nad Labem, závod v tunelu pod řekou Hudson z New Yorku do New Jersey a nebo jsem se byl jen tak proběhnout po zamrzlé Berounce. Běhal jsem i v hotelu po požárním schodišti nebo kolem parkoviště. Běhat se dá v podstatě úplně všude.