Miloš Čermák

Miloš Čermák Zdroj: rx

BĚŽECKÝ DOTAZNÍK: Běhám každý den, protože mám příliš slabou vůli, říká Miloš Čermák

S Milošem Škorpilem, který trénuje Běžecký klub Reflexu, se seznámil před deseti lety. Ultramaratónec mu tehdy řekl, že si ho pamatuje, protože ho předbíhal na trati Pražského maratonu. Po kratší debatě se shodli, že to bylo někde kolem 30. kilometru. "Hm, to jsem si myslel, žes mě předběhl dřív," řekl Miloš Čermák, který se se svou výškou 205 centimetrů v běžeckém poli neztratí. A druhý Miloš odpověděl: "No jo, ale já jsem běžel z Frankfurtu."

Kolikrát týdně běháte?

Běhám každý den. V srpnu 2001 jsem se tak rozhodl a snažím se to dodržovat. Vynechal jsem párkrát, nejvíc když jsem si v roce 2006 zlomil nohu (při běhu, pochopitelně). Myslím, že od roku 2006 jsem nevynechal ani jednou. Klepu to na dřevo. Lidi mě někdy obdivují, že mám silnou vůli, ale opak je pravdou. Mám vůli slabou, takže když jsem běhal jen NĚKDY, tak jsem sám sebe vždycky přesvědčil, že ZROVNA DNESKA to nebude. Když jít běhat MUSÍTE, žádnou vůli nepotřebujete.

 

Kolik kilometrů týdně v průměru uběhnete?

Zhruba 50 až 60, Ve všední dny to bývá 7 kilometrů, případné navýšení pak mají na svědomí víkendové delší výběhy.

 

Jaké máte boty?

Jakékoliv v obří velikosti, nejčastěji Adidas, jejichž US velikost číslo 15 mi padne jako ulitá.

 

Používáte nějaký sporttester, běžecké hodinky, GPS aplikaci v telefonu?

Byl jsem jeden z prvních majitelů běžeckých hodinek Garmin, když se koncem devadesátých let začaly vyrábět. To ještě vypadaly jako menší mobilní telefon na řemínku. Strašně jsem je miloval, zvlášť ty první. Vystřídal jsem asi pět typů, ale teď používám většinou už jen mobil s aplikací. Oblíbený mám SportsTracker.

 

Běžel jste v posledním roce nějaký závod?

Ne, můj poslední závod byl maraton v roce 2004 a půlmaraton plus desítka v roce 2007. Závodění mě trochu přestalo bavit, možná proto, že jsem už ve věku, kdy se asi začínám zhoršovat a soupeřit sám se sebou je stále těžší.

 

Kde nejčastěji běháte?

Nejčastěji doma, kde mám trasy, které kombinují lesní cesty a silnice. V Praze na asfaltu podél Vltavy.

 

Běháte raději sám, nebo s někým dalším?

Častěji sám, ale o to víc si pak užiju, když běžím s někým.

 

Posloucháte při běhu hudbu?

Spíš výjimečně. Při běhu přemýšlím, vymýšlím, plánuju ... prostě zaměstnávám mozek, z nějakého důvodu mi funguje nejlíp právě při běhu. Ale musí to být v přírodě, takže když běhám doma nebo ve fitku na pásu (což nebývá kromě zimy moc často), tak hudbu nebo stažené rozhlasové pořady poslouchám skoro vždy.

 

Jaké bylo nejzajímavější místo, kde jste zhruba za poslední rok běhal?

Běhám všude na cestách, takže z minulé doby mě napadají například krásná běžecká trasa podél řeky ve Philadelphii, hezký výběh kolem golfových hřišť na periferii v Dublinu nebo v ohromném parku Belvedere v Tunisu. Ale ranní běhání na cestách mě baví prakticky všude, protože umožňuje poznávat nová místa v čase a z perspektivy, jak bych je jinak nepoznal.