Zelená je dobrá nejen pro oči, ale i pro střeva a vnitřnosti. Během detoxu sníte a vypijete spoustu zelené potravy, smoothie je ideální.

Zelená je dobrá nejen pro oči, ale i pro střeva a vnitřnosti. Během detoxu sníte a vypijete spoustu zelené potravy, smoothie je ideální. Zdroj: Profimedia.cz

Troufnete si na detox? Zkuste to. Je to dřina, která se ale vyplatí

Naši předci si na sklonku zimy „dopřávali“ půst. Dávalo to smysl: zásoby jídla už byly takřka spotřebované, na poli ještě nic čerstvého nerostlo… Kromě praktických důvodů tu ale byly i ty zdravotní. Tělo po energeticky náročné zimě, kdy se snažilo obalit sádlem, potřebovalo odlehčit a pročistit. Tenhle argument je platný i dnes, kdy už nás něco jako nedostatek nepálí. Měli bychom tělu dopřát detox.

Podobně jako v případě půstu lze k detoxu přistupovat buď velmi striktně, nebo naopak vcelku uvolněně. To znamená, že si můžeme naordinovat přísný detoxikační program nebo na čas přestat konzumovat to, co organismus nejvíce zatěžuje: alkohol, maso, cukr, tuk. Možností je spousta, záleží na tom, jak se cítíme a na co se cítíme.

I čistička potřebuje vyčistit

Detoxikací se rozumí proces odstranění toxických látek z těla. Sice můžeme mít pocit, že když jíme více méně dobře, je naše tělo tak nějak v pohodě. Ono ale nejde jen o jídlo, na kondici našeho organismu se podepisuje leccos: životní prostředí, stres, nedostatek pohybu a všechno to, co se v těle nahromadí z chemicky upravovaných jídel. Zabrat dostávají zejména játra, která fungují v těle jako čistička, a i čistička potřebuje čas od času vyčistit. Očista prospěje i ledvinám, plicím, lymfatickému systému, trávicímu ústrojí, střevům… Jestli vás trápí nadýmání, pálí vás žáha, trpíte zácpou, nebo naopak průjmy, případně jste často unavení, je to znamení, že je něco špatně, a měli byste začít čistit.

Tělo se potřebuje na důsledný detox připravit, šoky mu nedělají dobře, takže postupně – například v průběhu dvou týdnů – odbourávejte z jídelníčku tmavé maso, uzeniny, průmyslově vyráběné potraviny, alkohol, kávu, smažená a tučná jídla. Už tohle nám udělá hodně dobře. Samotný detox by měl trvat týden, ačkoli najdeme návody i na tří- či dvoudenní detoxikační kúry. Je to vlastně milosrdné, tradiční půst totiž trval 40 dnů – od Popeleční středy do Velikonoc – a předepisoval v podstatě veganský jídelníček. Ačkoli, jde o to, co vám bude více vyhovovat – buď delší, ale mírnější půst, nebo kratší, ale intenzívnější detoxikace.

Během detoxu je třeba vydržet na kombinaci zelenina, ovoce, byliny, určité druhy koření, případně suplementy, a hlavně voda. Spousta vody. Přípustné jsou i bylinné čaje. Podstatou je, aby naším tělem neustále proudila tekutina za současného promývání a „kartáčování“ vnitřností. Kromě minimálně dvou litrů vody je dobré tělo prolít například zeleninovými či ovocnými smoothies. Skvěle funguje především řepa, ale i brokolice, chřest, kapusta, avokádo, artyčok nebo mořské řasy. Ideální je dochutit zeleninové šťávy nebo jednoduše připravená jídla o česnek, zázvor, koriandr nebo kurkumu. Lecjakou detoxikační dobrotu najdeme i v lékárně, třeba chlorellu, mladý ječmen, spirulinu nebo aloe veru. Tyhle přírodní doplňky jsou užitečné, avšak rozhodně ne povinné.

V zásadě ovšem není třeba být tak důsledný a držet se pouze uvedeného seznamu, stačí pestrý výběr kvalitní zeleniny a ovoce. Prostě necpat se týden jen jablky. Každopádně se připravte na souboj s vůlí. Jestli jste celý rok nedostali chuť na smažený sýr nebo bramborové chipsy, teď to určitě přijde. Dobrá zpráva je, že když překonáte počáteční krizi, pak už to bude jen lepší. Je dobré si udělat stravovací plán, nakoupit vše, co je třeba, a jít do toho s vědomím, že se vše v konečném důsledku vyplatí. Nejspíš to nebude ten nejradostnější týden v roce, ale díky němu se budete víc radovat z těch příštích.


Recept: Tři zelená detoxikační smoothies

V detoxikačním smoothie by neměly chybět byliny a zelené lupení, přidat můžete i nějaký ten suplement. Základ by pak měl být poměrně hutný, aby zasytil.

1. Do mixéru dejte hrst baby špenátu, přidejte lístky z několika snítek máty, pokrájený banán a jedno kiwi. Vše zalijte mandlovým mlékem a rozmixujte.

2. Do mixéru dejte hrst baby špenátu, půl hrsti čerstvého koriandru, jedno pokrájené zralé avokádo, jedno pokrájené jablko, lžičku chlorelly, šálek kokosového mléka a rozmixujte.

3. Rozmixujte: hrst rukoly, hrst petrželové natě, jedno zralé avokádo, jeden banán, lžičku mladého ječmene a šálek rýžového mléka.