Tohle je sofistikovaná podoba lidového nápoje zvaného hriatô – pálenka, cukr, tuk. Geniální!

Tohle je sofistikovaná podoba lidového nápoje zvaného hriatô – pálenka, cukr, tuk. Geniální! Zdroj: Profimedia.cz

Nesmrtelné tradice jsou tu. Stromeček, kapr, salát, vánočka, cukroví… dárky

Při pohledu na štědrovečerní večeři mě už kolikrát napadlo, proč zrovna ve sváteční den jím poměrně nuzně. Odpověď je jednoduchá: protože tradice. A ctít tradice je hezká věc. Když se ale podívám k sousedům, mohlo by to být i mnohem horší. Ačkoli: jak se to vezme.

V duchu vánoční tradice se podávají jídla skromná, protože jsme vyšli ze skromných poměrů, a také jídla postní, protože historicky spadáme do křesťanské části světa a koneckonců Vánoce jsou křesťanské svátky, i když nám ta podstata už poněkud uniká. Proto ryba, a proto skromně. Ale leckdo už si na to opravdu nehraje a na štědrovečerním stole našel místo kapra vepřový nebo jiný řízek, jinde zase vinnou klobásu. Proč si to neudělat fajn.

Bobaľky a oplatky

Když mrkneme jen o kousek vedle na slovenské štědrovečerní tradice, jsou také velmi skromné, ale možná zábavnější. Podobně jako u nás patřily dřív ryby i u našich sousedů na městský středostavovský stůl, na venkově se začaly podávat až tak před sto lety. Možná víc než u nás se tradiční vánoční jídla lišila kraj od kraje. Leckde jedli zelňačku s houbami, jinde pirohy s brynzou nebo tvarohem, případně jen nudle s mákem a tvarohem, ale i lokše s mákem nebo halušky s brynzou. Sympaticky vypadá jídlo, kterému se říká bobaľky s mákem – kuličky z kynutého těsta se pečou v troubě a poté se zalévají horkým mlékem, promíchají se s mletým mákem a medem. Tradiční a velmi rozšířené byly také oplatky s medem.

Zatímco od masa se lidé většinou postili, alkoholem se nešetřilo. Prý se mělo během večera vypít tolik panáků, kolik bylo apoštolů. Amen! Mrkněte na konec textu, najdete tam recept na nápoj zvaný hriatô. Vypadá jako něco, co vám může způsobit velmi veselý večer a hodně těžké ráno. Ale kombinaci pálenky, cukru a slaniny bych označila za geniální. Zatímco u nás se obvykle ustálíme na svařeném víně, v Polsku holdují svařenému pivu. Okoření ho hřebíčkem, skořicí a badyánem, dosladí ovocem a medem. Po tom musí být taky hezká kocovina.

Doma se často spokojíme se čtyřkombinací kuba, polévka, kapr se salátem a cukroví nebo vánočka, případně obojí, Poláci si prý dopřávají dvanáct chodů – opět odkaz na počet apoštolů. Začínají borščem z řepného kvasu, do kterého jako zavářku dávají těstoviny řečené ouška. Kapr na štědrovečerním stole taky nechybí, není ale smažený, servíruje se nejčastěji s omáčkou a rozinkami nebo se zelím, bramborami a houbami, což připomíná naše starší úpravy. Dalšími chody bývají zelné závitky, tzv. holoubci, ty se jídávají s pohankovou kaší. Oblíbené jsou i pirohy s masem nebo se zelím. Sladké pokrmy reprezentuje například kuťa – sladká pšeničná kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem. Z cukroví se Poláci zaměřují údajně jen na perníčky, budiž. Nábožensky mnohem silněji orientovaní sousedé dodržují vánoční zvyky důsledněji než my. Pod ubrus dávají seno, které odkazuje k Ježíškovu loži v chlévě, nebo si členové rodiny mezi sebe dělí oplatku podobnou velké hostii.

Tradice jsou hezká věc, jejich podstatou je, že se dodržují. Ale také vyvíjejí. Odhadovat, kam se vánoční gastronomická tradice bude posouvat, je jako věštba z koule. Leckdo si dělá Vánoce vegetariánské, leckdo veganské, někdo vepřové. Nicméně kapři se zatím prodávají pořád, vánočky a cukroví se pečou jako o život, o nejlepší bramborový salát se pořádají soutěže. Nejvíc to má nahnuté rybí polévka. Osobně si myslím, že hlavně proto, že je s ní spousta práce. Uvidíme… Řekneme si za deset let.


Recept: Hriatô

Spojit alkohol s něčím mastným přímo ve sklenici se jeví jako geniální nápad. Odpadá tím problém, čím pálenku zajíst, aby člověku nebylo blbě. Tenhle slovenský vynález by si zasloužil mezinárodní popularitu.

Do rendlíku dejte dvě polévkové lžíce cukru, pomalu ho rozpouštějte a připravte karamel. Vlijte do něj 100 ml pálenky (slivovice, meruňkovice, calvadosu…), už nevařte, jen lehce prohřívejte. Pár plátků uzené slaniny pokrájejte na malé kousky a vypečte je na pánvi do křupava. Do sklenek, nebo raději do hrnků nalijte alkohol rozpuštěný v karamelu a přidejte lžičku vypečené slaniny. Mělo by to zasyčet. Pak už to jen do sebe kopněte. Ideálně někde v mrazu a sněhových závějích.