Tuzemský rum se již 15 let musí prodávat bez označení rum

Tuzemský rum se již 15 let musí prodávat bez označení rum Zdroj: Profimedia

Průzkum: Čechům nejvíc chutná rum a tuzemák

Tuzemáky a importované rumy jsou pro české spotřebitele stále populárnější kategorie, která objemově zaujímá téměř jednu třetinu z lihovin. 86 % objemu tvoří tradiční tuzemáky a zbytek importované rumy. Největší značkou na trhu je značka Božkov, která byla loni spotřebiteli zvolena jako ta nejdůvěryhodnější. Prim mezi importovanými rumy hraje Captain Morgan, který je zároveň druhou největší importovanou značkou u nás.


„Češi mají k rumům a tuzemákům velmi kladný vztah. Díky své chuti a univerzálnosti jak pro pití samotné, tak pro míchání a samozřejmě i pečení se těší kategorie stále velké oblibě,“ uvádí Tomáš Hejkal, dočasný marketingový ředitel Stock Plzeň-Božkov.

Rozvoj ekonomiky se promítá i do růstu prodejů dražšího importovaného alkoholu. Z pohledu distributora vítězí v kategorii importovaných rumů jednoznačně Captain Morgan, jehož tržní podíl mezi importovanými rumy dosahuje 48,5 %. „Captain Morgan je největší importovanou značkou ve své kategorii a zároveň druhou největší importovanou značkou destilátů vůbec. Máme radost, že její obliba stále roste, meziročně o 5,5 %,“ uvádí Tomáš Hejkal.