Snídaně

Snídaně Zdroj: Unsplash.com

Odborníci radí: Nasnídejte se a předejdete konfliktům. A to hlavně v pondělí

Pondělí ráno. Pro 60 % Čechů je tím nejhorším obdobím v týdnu. Vědci se shodují, že pokud by se každý z nás kvalitně nasnídal, může být i obávané pondělí příjemným dnem. Každý z nás tvrdí, že snídaně je základ dne, přitom až 62 % snídani přeskakuje. Vyplývá to z velkého průzkumu pro značku Bebe Dobré ráno. Nejčastějším důvodem je nedostatek času, navíc téměř polovina lidí tvrdí, že ráno nemá hlad. Se stále nabitějšími a plnějšími diáři zkrátka věnujeme snídani méně pozornosti a přestává pro nás být prioritou. Je vědecky prokázáno, že ranní jídlo má velký vliv na náš výkon a náladu. Proč si tedy záměrně komplikujeme život? 

Čas je vzácný a během ranního shonu je znát každá minuta. Spousta lidí při zazvonění budíku často i opakovaně odkládá definitivní opuštění pohodlného lůžka, kvůli čemuž se dostávají do časového presu. A rozjíždí se známý kolotoč: rychlá ranní hygiena, výběr oblečení, úprava zevnějšku a rychlý úprk vstříc denním povinnostem. Snídaně? Není čas!

Právě nedostatek času uvádí 62 % dotázaných jako nejčastější důvod svého „nesnídání“. V závěsu je pak ranní nechutenství, případně chybějící pocit hladu, bez něhož jim ranní strava připadá jako nedůležitá. Malá skupina lidí (8 %) si dokonce myslí, že by dodržováním pravidelného ranního rituálu mohli nabrat na váze.

Na základně výsledků dlouhodobých studií víme, že pravidelné snídání snižuje riziko nárůstu tělesné hmotnosti, zejména z důvodu omezení tzv. záchvatovitého přejídání během dopoledních hodin, nebo v době oběda. Na druhou stranu je také známo, že není nutné snídat ihned po probuzení a že je možné snídani posunout na pozdější dobu. Pozdější snídání vyřeší problém ranního nechutenství, protože později po probuzení se již člověk bez problémů dokáže najíst. Všechno je to ovšem o pravidelném tréningu a opakování, naše tělo si dokáže zvyknout na správné ale i na velmi nevhodné návyky, jako je nesnídání. Nicméně z pohledu našeho metabolismu dnes víme, že tělo a jeho hormony odpovídající za trávení např. inzulín, se vylučují v ranních a dopoledních hodinách ve větším množství, to znamená, že organismus očekává přísun potravy, tedy snídani,“ doplňuje studii RNDr. Pavel Suchánek, přední český nutriční specialista.

Dopady (ne)snídání na člověka

Existuje mnoho logických vysvětlení, proč je snídaně důležitá. Ranní porce živin nastartuje náš den zvýšením hladiny cukru v krvi, což rozproudí naše tělo. V práci ale i ve škole jsme potom pozornější, bdělejší a vše nám „jde lépe od ruky“ a tak nějak rychleji. S tím, že snídaně umocňuje naši výkonnost a mozkovou činnost, souhlasí i 64 % lidí dotázaných z výzkumu.

Odborníci se shodují na tom, že snídaně dlouhodobě zlepšuje náladu. Nelze se tak divit, že větu „snídaně je základ dne“ slýcháváme tak často. Výzkum pro značku Bebe Dobré ráno navíc dokazuje, že lidé, kteří snídají alespoň jednou týdně, jsou výrazně spokojenější se svým životem než ti, co nesnídají vůbec. Trpí méně často depresemi a úzkostí. „Závěry této studie zaměřené na souvislosti mezi snídáním a dobrou náladou jsou pochopitelné, protože dobré jídlo dráždí v mozku receptory, které odpovídají za naše dobré rozpoložení. Proto kvalitní a chutná snídaně je opravdu základem pro naši celodenní dobrou náladu,“ uzavírá RNDr. Pavel Suchánek.  

Mezinárodní studie potvrzují, že snídání nemá dopad jenom na jedince ale i na kolektiv. Pozitivně totiž ovlivňuje to, jak spolu lidé komunikují. 40 % dotázaných lidí potvrdilo, že pravděpodobnost, že se pohádají s kamarádem, když se nenasnídají, je častokrát vyšší. Lze tak říci, že snídaní se dokonce dá předcházet konfliktům. I v tomto případě můžeme vysvětlení najít v našem metabolismu. Ve chvíli kdy máme hlad, dochází k poklesu hladiny krevního cukru, který se projeví velkým hladem, a to vede například ke slabosti, podrážení, nedostatku energie, nesoustředění atd. Vůči okolí pak tento jedinec může působit podrážděně až agresivně, což může být prostředkem ke vzniku konfliktů.

Jak zapojit snídani do každodenního shonu

Všichni se asi shodneme, že rušná pracovní rána jsou přeci jen pro navyknutí si na vhodnou snídani obtížnější než ta víkendová, kdy máme více času. Volnější víkendová rána jsou tak skvělou příležitostí, jak si vytvořit správný snídaňový návyk. Můžeme si udělat teplou snídani ve formě míchaných vajíček nebo ovesné kaše, či jednodušeji zkombinovat Bebe Dobré ráno s jogurtem a ovocem. Ty jsou navíc ideální variantou i v momentech, kdy nemáte tolik času během pracovního týdne.