Zdroj: profimedia.cz

Češi podceňují pitný režim

Praha 20.4.2017 - Pravidelně dodržuje pitný režim jen čtvrtina Čechů. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK. Tendenci pitný režim podceňovat mají spíše ženy a mladší věkové kategorie.

Odpovědi dále ukázaly, že v odpoledních a večerních hodinách je konzumace vyšší než ráno a dopoledne (37 % ráno a dopoledne / 47 % odpoledne a večer). Lidé také pijí o něco více o víkendech než ve všední dny.

Většina respondentů si je vědoma faktu, že je důležité nejen to, co pijeme, ale také kdy. Podle průzkumu Češi vědí, že není zdravé pít vodu nárazově, ale pravidelně po celý den.

„Obecně platí, že by dospělý člověk měl vypít zhruba 2 – 3 l tekutin denně. Pít bychom přitom měli rovnoměrně po celý den a nedohánět to před spaním. Během odpočinku se zpomaluje metabolizmus, také plný močový měchýř nás navíc nutí vstát na toaletu a spánek kvůli tomu není plnohodnotný. Pití vody rovnoměrně v průběhu dne tak zvyšuje její účinnost pro organismus,“ potvrzuje praxi nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Před nedostatečným pitným režimem varuje stále více odborníků, kteří upozorňují na závažné následky dehydratace.

„Pokud je nedostatek tekutin v těle častější, mohou se objevovat močové či ledvinové kameny, nebo dokonce dojít k úmrtí spojenými s kardiovaskulárními problémy,“ varuje Korejčková a dodává, že nejlepší je vytvořit si z pitného režimu pravidelný návyk. „Třeba si doma nebo v práci postavit lahev s pramenitou vodou na viditelné místo. Sama se pak přihlásí a pomůže předejít žízni i dehydrataci,“ radí Korejčková.

profimedia.cz

Průzkum také poukázal na to, že Češi neumí přesně definovat rozdíl mezi pramenitou a minerální vodou. Pro „běžné“ pití preferujeme právě pramenitou  (59 %) oproti té minerální (16 %).

„Pramenitá voda by měla tvořit 90 % denního pitného režimu. Obsahuje minerály v rozmezí 150-400 mg/l a ze zákona se do ní nesmí přidávat žádné jiné látky (s výjimkou oxidu uhličitého), což je pro tělo optimální, uvádí Beata Karvašová, zodpovědná za kontrolu kvality pramenité vody z Rajecké doliny.

Průměrná denní konzumace nápojů je 3,26 litru ve všední den a 3,98 litru o víkendu. Nejlépe pitný režim dodržují lidé v Plzeňském a Jihočeském kraji (59 %), nejhůře v kraji Středočeském (48 %) a Praze (49 %).

Průzkum realizovala společnost STEM/MARK na vzorku 1021 respondentů ve věku od 15 do 59 let.