Potřebnou denní dávku vápníku pokryje lžíce máku – měla by být povinná

Potřebnou denní dávku vápníku pokryje lžíce máku – měla by být povinná Zdroj: ČTK

Na makové buchtě jsme závislejší než na opiu

Při pohledu na barevně kvetoucí pole v české krajině leckterý cizinec žasne: V řadě zemí světa se mák jako potenciální zdroj opia nesmí pěstovat. U nás je ale závislost na makových buchtách silnější než na opiu.

Také se vám v dětství zdálo, že Maková panenka nebyla zas tak nevinná, jak se tvářila, a že si s nebohým motýlem Emanuelem zahrávala víc, než bylo zdrávo? Když nevěděla kudy kam, zašla pro radu ke staré makovici. A bylo. V takové makovici se toho totiž ukrývá tolik, až se nechce věřit. Nepatrná maková zrnka mají složení, jež je pasovalo na superpotravinu: 100 g máku obsahuje 20 g bílkovin, 43 g tuků, 24 g sacharidů, 20 g vlákniny a nezanedbatelné množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku a fosforu. Takže když matky dávaly Honzům na cestu do světa buchty s mákem, bylo to proto, aby vydrželi a došli co nejdál. Naši předkové sice neměli laboratorní rozbory, ale zato intuici a schopnost vnímat, co tělu dělá dobře, a co mu naopak škodí. Mák prospíval a prospívá v mnoha ohledech. Je to zdroj síly a energie, zlepšuje paměť, tlumí bolest hlavy, uvolňuje křeče, dobře se po něm spí i dýchá, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomůže od stresu.

Kde hulení nemá tradici…

Mák také obsahuje různé alkaloidy a bílé mléko z nezralých makovic je významným zdrojem opia. Nálezy makových semen sahají až do neolitu, ve starověké Mezopotámii už jsou zmínky o opiu, které se pak táhlo historií takřka nepřetržitě a na různých místech světa mělo různý vliv, třeba v Číně zcela zásadní. Jenže u nás, jak známo, hulení (čehokoli) nemá tradici. Takže když se u nás začátkem 19. století rozšířilo pěstování máku setého, nikoho to zvlášť z míry nevyvádělo. Za expanzi máku prý mohla neúroda v olivových hájích na jihu Francie, hledaly se tak alternativní zdroje oleje.

Od té doby se až do poválečného období vyšplhala rozloha makových polí na pěkných 31 tisíc hektarů. Poté nastal makový útlum a úpadek, protože komunista měl v hledáčku jiné plodiny. Nejlepší v máku jsme ale byli v roce 2007, to u nás bylo oseto téměř 60, možná až 70 tisíc hektarů (zdroje se v údajích rozcházejí), což nás s přehledem zařadilo na čelo tabulky světových producentů. V procentuálním vyjádření to mělo být dokonce nějakých 60 procent veškerých výnosů. A žádné opium, všechno do buchet. Nutno dodat, že o polích, která jsou po světě rozeseta za nelegálním účelem, se tak přesné statistiky nevedou.

Většina máku od nás putuje na export, hlavně směrem na východ, kde má v kuchyni podobně silnou tradici jako u nás. Nejrozšířenější je klasický modrý, ale pěstuje se například i bílý. V běžně produkovaném potravinářském máku by mělo být množství alkaloidů jen nepatrné. Před pár lety ale ve Fakultní nemocnici Plzeň prováděli výzkum, během něhož se čtrnáct dobrovolníků nacpalo makovými koláči. Ve vzorcích jejich moči pak bylo takové množství návykové látky, které by stačilo na odebrání řidičského průkazu. Z toho plyne ponaučení, že přejíst se makovými koláči sice drogovou euforii nezpůsobí, ale o řidičák vás to připravit může.

Mák je nejlepší v tradičních úpravách, mletý v buchtách a koláčích nebo celý na pečivu. Už pár let slaví comeback mezi příznivci zdravé stravy – zejména vegany – jako kvalitní zdroj vápníku (na denní dávku stačí jedna polévková lžíce) a také jako surovina na přípravu rostlinného mléka. Já ho ráda přidávám do dezertů. Dvě lžíce máku udělají z cheesecaku zázrak, skvělá je i maková zmrzlina. Mák se postará nejen o chuť, ale hlavně o strukturu.

Recept: Makové mléko

Makové mléko je dobrá alternativa pro ty, kdo se s tím kravským těžko srovnávají. Ve skutečnosti o žádné mléko nejde, je to výluh. Podstatné ale je, že obsahuje až desetinásobek vápníku než kravské mléko.

Asi 100 g máku namočte do litru vody a nechte minimálně čtyři hodiny, ideálně přes noc, luhovat. Občas můžete promíchat. Poté rozmixujte do jemné konzistence a přeceďte přes sítko nebo plátýnko. Tekutina bude mít mléčnou barvu. Používejte ji jako běžné mléko, respektive ideálně k rychlé konzumaci jako nápoj nebo do koktejlů a smoothies, protože ji nelze déle skladovat.