Na takovouhle snídani si můžete o víkendech zajít do Bistra 8 na pražské Letné, součástí menu  je i vyprošťovací Bloody Mary

Na takovouhle snídani si můžete o víkendech zajít do Bistra 8 na pražské Letné, součástí menu je i vyprošťovací Bloody Mary Zdroj: Profimedia

Snídaně trochu jinak
Snídaně trochu jinak
Snídaně trochu jinak
Snídaně trochu jinak
Snídaně trochu jinak
9
Fotogalerie

Trendy brunche a snídaně venku. Kafe a cigáro už je out

O snídaních už jsme na tomhle místě psali. Jenže už je to rok a půl a od té doby se toho hodně změnilo. I to je důkaz, jak rychle se gastronomická scéna proměňuje. Zatímco tehdy chodila na snídaně do kaváren a bister jen hrstka snobů, dneska se prostě snídá venku. A největším hitem jsou víkendové brunche.

Snídaně se stala z bezvýznamného a opomíjeného jídla trendovou záležitostí. I móda může mít pozitivní vliv na kvalitu života: když nám říkala maminka i všichni doktoři, že snídat by se mělo, protože je to dobré pro naše tělo, bylo nám to celkem jedno. Teď třeba snídáme prostě proto, že v tom novém bistru na náměstí mají skvělé kafe, domácí koláče, výborná míchaná vejce a mixují barevná smoothies. A taky proto, že tam chodí všechny holky z kanclu a i ten novej ajťák. Je jedno, co nás přiměje věnovat pozornost snídani, podstatné je, že naše jediné dopolední „jídlo“ není kafe a cigáro.

Snídaně kdykoli

Celé se to děje hlavně díky tomu, že je kde snídat. Rozmach bister a kaváren, v nichž se dobře vaří, je v posledních pár letech opravdu pozoruhodný. Leckterý podnik dokonce na snídaních založil své menu. Například v letenském The Farm nebo karlínském Proti proudu vám udělají snídani kdykoli během dne, třeba v devět večer… Rozklepnou vejce na pánev, namažou krajíc kváskového chleba domácí pomazánkou a navrch přihodí třeba domácí müsli s jogurtem. Vnímáte tu rozkoš?

Na snídani má nárok i ten, kdo vstává až odpoledne. Jednak jsou takové profese, jednak už není sexy štvát se za výkonem a neustále říkat „nemám čas“. Vysoký výdělek a kariéra ustoupily novým metám dneška: práce je moje hobby a na sebe si čas vždycky udělám. A sem patří i něco tak zdánlivě banálního jako snídaně. Lidé, kteří si dokážou udělat čas na snídani, věnují jí péči a umějí si ji vychutnat, demonstrují, že jsou v pohodě. A možná ani nic nedemonstrují, prostě jsou v pohodě.

Tenhle trend obvykle kulminuje o víkendu, kdy ovšem životní pohoda dostává jiný rozměr. Jde se na brunch. Tedy na něco mezi snídaní a obědem. Na něj si obvykle udělají čas i ti, kteří se přes týden honí za výkony a o víkendu si chtějí zasloužené volno náležitě užít. Tenhle typ lidí hledejte hlavně v restauracích drahých hotelů, kde bývají nedělní brunche už pravidelnou položkou v týdenním rytmu. Brunche v nóbl restauracích jsou i docela dobrým způsobem, jak ochutnat leccos ze zdejšího kuchařského umu a finančně nevykrvácet. Obvykle se tu vybrané lahůdky servírují systémem all you can eat a cena nepřesáhne tisícovku na osobu. Jen počítejte s tím, že se to tu bude hemžit dětmi, nedělní brunche bývají totiž spojené s vyvenčením rodiny. Pokud dáváte přednost něčemu „civilnějšímu“, zkuste třeba víkendový brunch v letenském Bistru 8, jeho ideální podobu tu stále vybrušují. Brousí to skvěle: aktuálně můžete vybírat z několika brunchových kombinací, třeba fazolky s kukuřicí a snídaňovými klobáskami, salátem a pečenými rajčaty, k tomu hummus a kváskový chléb. Součástí menu je i Bloody Mary jako zaručený lék na kocovinu. No, nepodlehněte!

Recept: Jak obelstít ztracené vejce

Vejce nesmí v pořádné snídani chybět. To je jasná věc. Zapomeňte ale na zoufalce vařené natvrdo tak dlouho, až žloutek hrůzou zešediví. Osvojte si královskou disciplínu: ztracené vejce, které má pevný bílek a dokonale tekutý žloutek. Uvařit ztracené vejce je ale vyšší dívčí, navíc když se vám povede, tak většinou jen jedno. Naučím vás fintu, již používají i někteří šéfkuchaři. Takovým vejcem pak korunujte třeba zdánlivě banální toast se šunkou či uzeným lososem. Zakrojíte do vejce a máte dokonalou omáčku. A nezapomeňte přihodit hrst něčeho zeleného, třeba čerstvý špenát, polníček nebo rukolu.

Připravte si tolik malých šálků na kávu, kolik vajec budete připravovat. Na pracovní desce odrolujte čtverec potravinářské fólie, přitiskněte ji k desce a ostrým nožem odřízněte (je to snazší než stříhání). Fólii uprostřed důkladně potřete pár kapkami olivového oleje (tenhle krok nevynechávejte, bez něj se vejce přilepí), položte přes šálek a trochu do něj zasuňte. Do vzniklé prohlubně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený. Vejce osolte, opepřete, můžete přidat i nějakou tu bylinu, trochu čerstvé řeřichy nebo nasekané pažitky, okraje fólie spojte k sobě a provázkem pevně zavažte těsně nad vejcem. Takhle postupujte, dokud nepřipravíte všechna vejce. Pak už je jen všechna naráz hoďte do velkého hrnce s vroucí vodou a pak je po čtyřech minutách – také všechna najednou – vylovte. Odstřihněte uzlíky a vybalte perfektně uvařená vejce. A co je nejlepší: celé si to můžete připravit večer a ráno už jen vejce naházíte do hrnce.