Autorka kuchařky Bjukitchen Bára Karpíšková jídlem skutečně žije – svou fenku pojmenovala Brambora

Autorka kuchařky Bjukitchen Bára Karpíšková jídlem skutečně žije – svou fenku pojmenovala Brambora Zdroj: Archív

Ovesné vločky: Podceňovaná potravina, v minulosti i nástroj boje proti masturbaci

Bylo to něco jako nutné zlo: když chceš jíst zdravě, snídej vločky. Žádné müsli s hromadou cukru a čokolády, ale prostě vločky. Nevím, jestli vás tahle potravina vzrušuje, ale mě ne. Možná i proto, že bratři Kelloggové, vločkoví magnáti, bojovali vločkami a jejich nízkou nutriční hodnotou proti masturbaci.

Vločkové tažení bratrů Kelloggů začalo

hluboko v minulém století, jako příslušníci církve Adventisté sedmého dne dbali na střídmost ve stravování i v pohlavním životě. Pak ale zvítězil podnikatelský duch a vločkové ­impérium začalo produkovat všechny ty pře­slazené dobroty, co po nich Američané tak úspěšně tloustnou.

Pravěké vločky

O něco víc než vliv vloček na masturbaci mě ale zaujal nedávný objev archeologů v italské Grottě Paglicci. Našli tu něco, co by se dalo označit za zbytky snídaňového bufetu z doby zhruba před třiceti tisíci lety. Na menu byla totiž i ovesná zrna, která zjevně prošla procesem připomínajícím dnešní výrobu vloček. Jak to dělali tehdy, těžko říct, dnes se zrna nejprve namočí, pak usuší, zbaví tzv. pluch (což je prostě obal zrna), následně spaří a lisují na ploché vločky. Prapředci v oné italské jeskyni zrna nejspíš nahřívali či spařovali a poté drtili mezi dvěma kameny. Nejspíš proto, aby je pak mohli jíst. Zajímavé je, že tahle výroba vloček předběhla samotné zemědělství. To ale přenecháme povolanějším. Potud fakta, dál následují domněnky. Jak asi tyhle vločky dál jedli a s čím? Každopádně bratři Kelloggové měli zdatné předchůdce.

Klíčovou inspiraci a doslova rehabilitaci vloček jsem však našla až v čerstvé kuchařce Báry Karpíškové Bjukitchen. Tady je totiž celá kapitola věnovaná ovesným kaším a zvláštní pozornost se upíná především na ty slané. Připravují se vlastně podobně jako italské risotto, ale zatímco na skutečné risotto potřebujete spoustu času (na přípravu vývaru a pak to rýži trvá, než změkne), ovesná kaše je hotová za pár minut. Najdete tu jednoduché triky, jak na to, i varianty, s čím kaši připravit a jak ji dochutit. Mrkněte na recept na konci článku.

Ty správné chuťové emoce

Báru k ovesným kaším dovedla snaha vařit rychle, ale pořád dobře a kreativně. Velkou školou pro ni bylo období, kdy jako au pair v USA musela denně nakrmit početnou rodinu. Další výzva přišla, když se provdala za restauratéra Tomáše Karpíška: „Vařte pro někoho, kdo jedl v nejlepších restauracích na světě!“ V téhle zkoušce obstála, teď vydala svou první kuchařku. Je objemná, krásná, originální a velmi inspirativní. Třeba v tom, co všechno se dá připravit bez masa. „Maso ve mně nevzbuzuje žádné chuťové emoce,“ tvrdí Bára. Tomuhle argumentu se dá těžko vzdorovat. Navíc, když tu najdete tolik nápadů, jak udělat bez masa celou hostinu.

Na druhou stranu je sympatické, že se i vegetariánka tu a tam pustí do pečení vepřového nebo hodí na pánev kachní prsa. Sice je nejí, ale pro přátele je ráda a dobře připraví. Nicméně mě v téhle kuchařce stejně nejvíc baví zjištění, jak kreativně se dá zacházet se základními surovinami – takže vločky připravte naslano, ovoce upečte a dejte do salátu, zeleninu do krémových polévek také raději nejdřív pečte, bude chutnat mnohem lépe… A užívejte si snídaně. Třeba i s vločkami a ovesnými kašemi s ovocem a ­ořechy…

RECEPT: OVESNÁ KAŠE S LIŠKAMI

Tenhle recept jsem si půjčila z kuchařky Bjukitchen. Je to podzimní varianta slané ovesné kaše, již lze takřka do nekonečna variovat, stačí místo hub hodit na pánev nebo dát do trouby rajčata, lilek, dýni, papriky, červenou řepu… Cokoli je zrovna po ruce.

Začněte tím, že necháte na olivovém oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte asi 200 g pokrájených lišek a tak pět minut vše restujte. Poté přijde chvíle ovesných vloček: nasypte jich k houbám asi jeden a půl hrnku a přilijte dva hrnky vody. Osolte a vařte na mírném ohni, dokud kaše nezačne houstnout. Míchejte, ať to máte pod kontrolou. Po pár minutách budete mít v hrnci příjemně hustou kaši, dochuťte ji opravdu velkou hrstí strouhaného parmazánu a alespoň pěti lžícemi olivového oleje. Promíchejte, dochuťte solí a nandávejte do misek, každou porci ještě vylepšete trochou olivového oleje a strouhaného parmazánu.