Rýže

Rýže Zdroj: sto

Nechcete arsenik v rýži? Vařte jej v kávovaru, radí BBC

V prosinci roku 2012 došlo v USA k distribuci a prodeji několika značek rýže, která obsahovala nadlimitní množství jedovatého arseniku. Množství nebylo život ohrožující, i tak ale mohlo při zvýšené konzumaci způsobit zdravotní obtíže. Na vědeckou debatu, která se tenkrát díky „arsenikové aféře“ spustila, nyní navazují ve Velké Británii. BBC cituje experta, který tvrdí, že přišel na způsob, jak arsenik z rýže odstranit.

Řešení se zdá být jednoduché. Podle týmu britských vědců z Královské univerzity v Belfastu je nutné rýži připravovat zcela jiným způsobem, než jsme zvyklí. Pokud totiž tato oblíbená příloha obsahuje nežádoucí arsenik, běžným vařením ve vodě ani vařením v páře nezmizí. Je nutné ji připravit v přístoji, který byl původně sestaven pouze pro účely přípravy jiného oblíbeného nápoje: kávy.

Kávovar na překapávanou kávu by měl zajistit, že se nežádoucí látky odfiltrují díky filtračnímu zařízení, které přístroj obsahuje. Pokud rýži vložíme do filtračního zařízení, přes nějž se pak „přežene“ voda, odfiltruje z rýže nebezpečné látky. Profesor Andy Meharg ze zmíněné univerzity pro BBC řekl, že rýže z přirozených příčin obsahuje několikanásobně vyšší množství arseniku než jiné plodiny. „Pokud jíte rýži dvakrát až třikrát týdně, pak není nutné se ničeho bát. Pokud dvakrát až třikrát denně, pak ano.“

Pro limity arseniku v rýži jsou dány v Británii a v rámci Evropské unie přísné limity. BBC uvádí, že EU rýži kontroluje dokonce přísněji, než Velká Británie. Pro běžného strávníka rýže není důvod k obavám, pokud by však konzumace byla výrazně nadprůměrná, jak popsal profesor Meharg, je nutné se zamyslet nad způsobem zbavení rýže arseniku. Proceduru a typ filtračního systému je však nutné dobře zvážit.