Šleháním ve vodní lázni dostanete do vajec vzduch a ta jsou pak nadýchaná, a ne suchá

Šleháním ve vodní lázni dostanete do vajec vzduch a ta jsou pak nadýchaná, a ne suchá Zdroj: Profimedia.cz

Co nebylo k jídlu na karlovarském festivalu a proč jsme to přežili

Filmový festival v Karlových Varech si zaslouží ohléd­nutí nejen filmové, ale i gastronomické. Odevzdat se na deset dní do péče lázeňských kuchařů chce nemalou dávku odvahy a sebezapření. A přežít to bez úhony zase kachní žaludek.

Den festivalového povaleče (nebo filmového fanouška, říkejte mu, jak chcete) začíná hotelovou snídaní. Během mnoha festivalových let jsem vyzkoušela dost hotelů na to, abych mohla konstatovat, že snídaně v „běžném“ hotelu je jednoduše peklo a očistec zároveň. Třeba v Thermalu si místní „dietologové“ potrpí na zavináče, pochoutkové saláty a vůbec všechno, co lze sešrotovat a recyklovat. Nabídka je pestrá, leč zoufalá, ze všeho nejvíc připomíná opilcovu černou můru. Samostatnou kapitolou jsou pak vejce, pokud nejsou zavřená ve skořápce, nemůžete si být jisti, že jde skutečně o vejce. Hmota vydávaná za vejce míchaná se nejčastěji připravuje z tzv. tekutých, tedy pasterizovaných vajec. V krabici s tekutinou údajně nic jiného než vejce není, ale proč to potom chutí ani konzistencí vejce nepřipomíná?

Óda na vejce

Abychom byli spravedliví, tahle vaječná specialita není pouze výsadou Thermalu, narazíte na ni prakticky všude: zdravím do hotelu Čajkovský s tichou vzpomínkou na zelenošedou, drolivou hmotu (ale jinak to tam bylo skvělé!), vymožeností ubytovacího zařízení Jizera byla zase ranní aplikace tzv. nekonečného vejce. To vezmete trubku, do ní zasunete mezikruží, vzniklý prostor zalijete bílky a uvaříte, bílková trubka se pak plní tekutými žloutky s přidáním bílků, aby to celé drželo pohromadě, vznikne půlmetrové vejce, které má jedno kolečko jako druhé – úhledné a bez chuti. Tahle laskomina se vyrábí průmyslově už léta.

Romány by se daly psát o ranní kávě, müsli, jogurtu, párku, hmotě sýrového typu… V tomhle to není ve Varech jiné než kdekoli jinde v republice. Ačkoli i u nás se najdou hotely, kde vám udělají našlehaná, krémová míchaná vejce, ale pro tuto chvíli ještě zůstaňme ve Varech. V době festivalu je zachraňují především dvě pop-up stravovací zařízení: Bageterie Boulevard a vinárna Bokovka. V Bageterii hned vedle hotelu Thermal je otevřeno nonstop, krásní mladí lidé tu nabízejí mnoho druhů kvalitních, a hlavně čerstvých plněných baget, cibulačku a sicilskou polévku, saláty nebo pečené brambory s tatarkou, jež chutná jako tatarka. Od té doby, co je Bageterie na festivalu, žije se tu nesrovnatelně lépe.

Totéž platí i pro Bokovku, kdo zdolal kopec k divadlu Husovka, kde Bokovka sídlí, mohl zjistit, že zdejší víno se pije velmi dobře a špekáčky či pražská šunka od Františka Kšány mladšího jsou slast. Spojení Bokovky i Bageterie s festivalem má svou logiku: Bokovku původně založili filmaři, dnes už na její provoz dohlíží Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě restaurací Ambi, majitel Bageterie Petr Cichoň zase koprodukčně podpořil snímek, jenž na festivalu získal cenu diváků, dokument Magický hlas rebelky. Všechno to do sebe tedy krásně zapadá jako plátky akorát propečeného steaku do rustikální bagety.

Naprostá jistota: Promenáda

Jakmile to tyhle dva podniky po festivalu zabalí, zbude na kolonádě leda mastný papír. Ale krom toho i restaurace, jež už léta patří k nejlepším v republice, Promenáda. Jedli tu všichni, kteří si přijeli na festival pro Křišťálový glóbus. Tenhle ráj na zemi vypadá, jako by ho někdo nakašíroval jen pro festivalové hvězdy, ale není to tak, stejně dobře se tu najíte i v době, kdy všichni filmaři odjedou. Jediné, co se tu mění, je sezónní menu, dokonalý personál a kvalita na talíři zůstávají, šéfkuchař Milan Kladívko se otáčí ve zdejší kuchyni už dvacet let. Klobouk dolů a díky za ragú z lišek a dokonalé jehněčí. S filmy je to na festivalu nejisté, nikdy nevíte, jestli vám zrovna ten nebo ten sedne, ale v Promenádě je to absolutní jistota.

Recept: Ta nejlepší míchaná vejce

Dělají se ve vodní lázni, díky níž se výrazně sníží teplota přípravy vajec. Důležité je i šlehání. Do vajec je třeba dostat hodně vzduchu, aby byla nadýchaná. Takže: na hrnec s vodou postavte nerezovou nebo skleněnou mísu, vodu přiveďte k varu, v míse rozpusťte kousek másla, rozklepněte dvě vejce (ideálně od babičky z venkova), přidejte trochu mléka (na každé vejce jednu lžíci) a šlehejte. Bude to trvat pár minut, ale odměnou vám budou dokonale krémová a nadýchaná vejce, která ve finální fázi osolte a opepřete, přidat můžete i nasekanou pažitku, petrželku nebo jarní cibulku.