Vyspat se během tropických nocí může někdy být téměř nemožné

Vyspat se během tropických nocí může někdy být téměř nemožné Zdroj: flickr

Jak se vyspat ve vedrech? Tady je 9 tipů pro lepší spánek v letním horku

Dlouhé vedro vyčerpává, a když se tělu kvůli tropickým nocím nedostává ani kvalitního spánku, je to ještě horší. Už tak znavený organismus si neodpočine ani během noci. Tady je 9 tipů, jak spát během horkých nocí alespoň o něco lépe.

1. Klimatizace po domácku

Klimatizace v našich končinách zatím není úplně běžným vybavením bytu, ale podobně efektivní může být, když před větrák umístíte něco mraženého. Nejlépe zafunguje miska plná ledu, ale může to být třeba balení mraženého hrášku nebo sklenice s něčím zamrazeným na horší časy. Na podobném principu funguje, když do otevřeného okna umístíte textilii namočenou v ledové vodě.

2. Zmrazte povlečení

Stačí zabalit ložní prádlo do igelitových tašek, aby nenavlhlo, a nechat jej na několik minut v lednici, nebo klidně v mrazáku. Povlečení se sice za nějakou dobu zase zahřeje, ale alespoň vám pomůže lépe usnout. Nejlepší je zchladit v mrazáku i prostěradlo, aby se tělo ochlazovalo za všech stran.

3. Egyptský spánek

Tato metoda vychází z legend o tom, jak se s horkým počasím vypořádávali ve starověkém Egyptě, a má několik variací. Můžete například namočit přikrývku nebo povlečení do ledové vody, pečlivě je vyždímat, lehnout si pod ni a nechat vodu přes noc postupně odpařovat.

Je vám doma horko? Ochlaďte se i bez klimatizace, tohle jsou nejlepší tipy >>>

4. Zázračné body

Na těle je několik bodů, které vás ochladí rychleji než jiné. Je to proto, že krevní cévy jsou zde poměrně blízko pod povrchem kůže, a můžete tak zchladit svůj krevní oběh. Je to zápěstí, loketní jamka, krk, hlava, kotníky, podkolenní jamka a třísla – místa, kde můžete snadno nahmatat puls. Na tyto body umístěte na noc balení s ledem anebo mokrou vyždímanou tkaninu. Další způsob je obléct si na noc vyždímané ponožky namočené v ledové vodě.

5. Termosku nejen do zimy

Naplňte termosku studenou vodou s ledem a vezměte si ji sebou do postele. Můžete ji umístit například mezi kotníky nebo kolena, aby vás dobře zchladila. (Stejný způsob můžete použít za zimních nocí, jen naplňte termosku horkou vodou.

6. Zahalte se

Mnoho lidí věří, že není nic lepšího než spát za horkých dní nahý, ale není to pravda. Na nahém těle zůstává nepříjemný pot. Místo toho spěte v tričku a spodním prádle s co největším obsahem bavlny. Ta bude pot během noci pohlcovat.

7. Na zem  

Spěte co nejníže to jde, to znamená na zemi. Horký vzduch totiž stoupá vzhůru. Pokud bydlíte ve vícepatrovém domě a máte možnost, odstěhujte se na noc do přízemí. Na zemi navíc nebudete spát na matraci, ale třeba na karimatce, která vydává mnohem méně tepla.

8. Vypněte se

Vypněte k večeru, pokud možno, veškerou elektroniku a snažte se taky co nejméně používat umělé osvětlení. Žárovky zahřívají váš byt mnohem více, než by se mohlo zdát.  Přes den mějte zatažené závěsy nebo žaluzie, aby se vaše pokoje zbytečně nerozpalovaly.

9. Se sprchou opatrně

Dejte si před spaním studenou sprchu. Nepouštějte ale ledovou vodu rovnou. Začněte s teplou nebo vlažnou a teplotu snižujte postupně. Pokud byste to udělali najednou, tělo by na šok zareagovalo opětovným zvýšením tělesné teploty. Osprchujte se studenou, ale ne úplně ledovou vodou.

Jak přežít horko: Co jíst, pít a jak se chovat, abyste se vyhnuli nepříjemnému kolapsu? >>>