Umíte číst v lidech? Odhadnete, co si myslí a zda lžou?

Umíte číst v lidech? Odhadnete, co si myslí a zda lžou? Zdroj: iStock.com

Naučte se číst v lidech. Takhle to dělají v FBI

Máte pocit, že lidem občas nerozumíte? Pokud jim toužíte vidět do hlavy, zkuste použít několik technik, které s úspěchem využívají v americkém Federálním úřadu pro vyšetřování (FBI). Interakce v práci i v soukromém životě pak budete zvládat výrazně lépe.

Možná už se vám stalo, že jste naprosto neodhadli člověka. Důvěřovali jste mu, svěřili svá tajemství nebo plány a on vám zasadil pomyslnou kudlu do zad. V tu chvíli byste dali vše za to, abyste ho včas odhalili a zklamání se vyhnuli.

5 pravidel, jak odhalit lháře:

  1. Ptejte se chytře – lháři mají vždy po ruce odpověď. Je to hlavně proto, že očekávají obvyklé otázky a na ty se perfektně připraví. Jejich neprůstřelné alibi ale rozbijete tím, že se na situaci zeptáte jinak. Neočekávaná otázka je dokáže vykolejit. Lhář bude potřebovat čas na vymyšlení adekvátní odpovědi. Bude pokašlávat, předstírat, že smrká, honem se napije vína nebo bude déle vychutnávat kávu, zatímco jeho mozek pofrčí na tisíce procent.

  2. Poslouchejte s bezvýraznou tváří – každý, kdo vám vypráví smyšlený příběh, potřebuje od vás ujištění, že je s vámi na stejné vlně. Stačí jim účastný pohled, pokývání hlavou apod. Pokud ale budete poslouchat, aniž byste hnuli brvou, lháře znervózníte. Bude přidávat stále více emotivních slov, aby vás naladil a strhnul k reakci.

  3. Rozbijte příběh na kousky – při výsleších se používá malá finta. Lhář nebo podezřelý musí vyprávět příběh obráceně. To ale v běžné situaci udělat nemůžete. Lepší je ptát se na určité části příběhu bez posloupného sledu. Přeskakujte a ptejte se na zdánlivě nedůležité detaily. Nikdy ne na to, co se přímo nabízí.

  4. Zaměřte se na NE – jakým způsobem ho lhář odvětí:
    a) řekne NE a podívá se jinak,
    b) řekne NE a zavře oči,
    c) řekne NE po dlouhé odmlce,
    d) řekne NE buď několikrát za sebou, nebo jen prodloužené Neeeeeeeeee,
    e) řekne NE zpěvavě.

  5. Pozorujte změny v chování – zpozorněte, když má zpovídaný výpadky v paměti, odpovídá jen v krátkých větách, přehání a používá extrémní slova, přehnaně vás chválí.

Nejde vždy o lháře, někdy potřebujete člověka odhadnout, aniž byste s ním museli něco závažného řešit. Někdy zkrátka jen potřebujete odhadnout člověka.

Jak odhadnout člověka

  1. Vytvořte si základní seznam – lidé mají různé vzorce chování, když jsou v nepříjemné situaci. Jsou buď agresivní, odkašlávají si, neustále upravují oblečení nebo účes apod. Mohou to být ale jejich běžné zvyky (manýry). Zaznamenávejte si je. Patologických lhářů tolik není a podvodníka nebo charakter odhalíte díky seznamu rychle.

  2. Hledejte odchylky – lidé zahnaní do kouta se snaží vypadat přirozeně, což nikdy nefunguje. Snadno takto odhalíte třeba kolegy v práci, kteří mají románek. Snaží se na sebe nekoukat či se spolu moc nebavit, nebo naopak se spolu baví hodně a veřejně, aby ukázali všem, že se nic neděje.

  3. Všímejte si gest – lidé, kterým není radno důvěřovat, používají více gest najednou – například si pročesávají vlasy, podupávají a odkašlávají si. Buď něco skrývají, nebo se snaží získat čas (pokud se takto chovají stále, pak jde o psychickou poruchu).

  4. Porovnávejte a sledujte protiklady – přijde vám chování určitého člověka podezřelé? Sledujte ho, jak se chová ve skupině lidí. Změnil řeč těla, hlas, manýry a gesta? Snaží se zapůsobit, nebo naopak skrýt v davu?

  5. Dělejte zrcadlo – „zrcadlení“ chování máme zakódováno v mozku. Nejběžnějším příkladem je zívání. Pak třeba rychlejší pohyb obočí, hraní si s tužkou apod. Pokud po vás osoba nevědomky opakuje chování, cítí se ve vaší společnosti uvolněně. V opačném případě se soustředí na to, aby budila věrohodný dojem, nebo jen je jí vaše společnost nepříjemná.

  6. Najděte hlavní osobu – bývá téměř pravidlem, že ti nejhlasitější lidé nebývají ve skupině těmi hlavními a ti nejvýznamnější nesedí vždy v čele stolu. Jak rychle poznat na meetingu mezi ostatními toho nejdůležitějšího a nejvýše postaveného člověka sedícího u stolu? Snadno, bude si vědom svých pravomocí a u stolu bude mít ten nejpohodlnější posez s mírně zakloněným tělem a hlavou dozadu, zatímco ostatní budou sedět vzpřímeně s rovnými zády. Lídr také často drží v ruce tužku nebo si hraje s kravatou, popřípadě vám podobnými gesty ukazuje, že si jeho pozornost musíte zasloužit.

Odhadnout dobře člověka vyžaduje trénink, a i tak se občas může stát, že se zmýlíte. Postupně se vám to ale bude stávat méně. Protože když přehlédnete jeden znak, u dalších zpozorníte.