Bill Gates, zakladatel a bývalý šéf Microsoftu

Bill Gates, zakladatel a bývalý šéf Microsoftu Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana

11 pravidel úspěšných lidí, která vám pomohou v práci i doma. Inspirujte se

Chcete být úspěšní? Kdo by nechtěl, že. Možná si povzdechnete, že si vše musíte vydřít a nikdo vám zadarmo nic nedal. Třeba je na čase trošku změnit přístup a inspirovat se u těch, kteří už úspěšní jsou. A s tím vám rádi pomůžeme. Tak jaké jsou zvyky úspěšných lidí?

Soustředí se na minuty, ne hodiny

Mnoho lidí si svůj den plánuje na půl hodiny až hodiny a ti nejúspěšnější na minuty. Elon Musk nebo Bill Gates mají rozdělený pracovní den na pětiminutové bloky. Oba si času nesmírně váží a vědí, že na rozdíl od peněz se promrhaný čas už nikdy nevrátí. Oba zároveň souhlasí s tím, že zvyknout si na takový plán není jednoduché, protože to vyžaduje obrovské odhodlání. Ten, kdo to zvládne, má ale absolutní kontrolu nad svým časem a zvládá toho daleko více.

Nepoužívají to-do listy

Nejúspěšnější lidé radí, abyste vyhodili to-do listy a raději si vše plánovali do kalendáře. Tvrdí totiž, že více než 40 % aktivit zapsaných v seznamu nikdy nebývá splněno, a to jen způsobuje stres, nespavost a pocit neschopnosti, protože na nedokončené úkoly neumíte přestat myslet. V kalendáři se aktivity seskupují podle typu, charakteru a místa plnění úkolu.

Život je také o něčem jiném než o práci

Nikdy neztrácejte kontakt s přáteli a rodinou, věnujte se koníčkům a sportu. Práce totiž nikdy nebude hotová, vždy bude existovat úkol, který je potřeba dokončit, prezentace, jež by mohla vypadat lépe. S čistou hlavou se vám ale bude pracovat lépe. Snažte se však investovat svůj čas moudře. Zbavte se negativních a toxických lidí, kteří vás nikam neposouvají a jen vás zdržují.

Kupte si papírový blok

Každý den nám hlavou prolétnou desetitisíce myšlenek a některé z nich mohou být opravdu průlomové nebo dokonce geniální. Richard Branson, britský podnikatel a majitel společnosti Virgin, jednou prohlásil, že bez běžného papírového bloku by žádnou společnost nevytvořil. Řecký miliardář a rejdař Aristoteles Onassis měl stejný názor: „Kupte si papírový blok, třeba takový, jaký mají vyšetřovatelé. Snadno ho schováte do kapsy. Zapisujte si své nápady a myšlenky. Tohle je rada za milion dolarů, kterou vás v žádné obchodní škole nenaučí.“

Řešte e-maily jen několikrát denně

Jestliže vás to svádí k neustálému kontrolování e-mailové schránky, vymažte si ji z telefonu. Úspěšní lidé totiž ke čtení a odepisování na e-maily sedají maximálně dvakrát denně, ale spíše jen jednou.  Pokud má totiž někdo dostatek času napsat e-mail, pak odpověď nepotřebuje okamžitě, jinak by raději zavolal. 

Schůzky raději jen online

Cestování po schůzkách je ztráta času. Pokud si s někým potřebujete o něčem promluvit, vyzkoušejte moderní technologie a dejte si společný skype call, hangout nebo využijte další aplikace, které umožňují online volání se sdílením obrazovky. Jestliže je ale schůzka nezbytně nutná, připravte si jasný plán, držte se ho a meeting zbytečně neprotahujte.

Nepřeskakujte mezi úkoly

Kolikrát jste si otevřeli a přečetli stejný e-mail, na který jste nakonec odpověděli až později? Jestli něco začnete dělat, dokončete to. Úspěšní lidé  se úkolů „dotknou“ jen jednou. Zvláště pokud jsou to věci, které mohou vyřešit do pár minut. Jestliže odpověď nebo řešení vyžaduje přípravu či delší časový úsek, nechávají si ho na ráno další den. Je to tak první věc, které se věnují pro příchodu do práce.

Ranní rituál

Každý z nás potřebuje ráno něco jiného, někdo sport, jiný hudbu či meditaci nebo pořádnou snídani v kavárně. Zjistěte, co vás ráno nejlépe pozitivně nakopne, a to dodržujte. Nebojte si trochu přivstat a udělat si pohodové ráno. Naladí vás to na celý den.

Nezapomínejte dobíjet energii

Chce se vám každé odpoledne okolo čtvrté spát? Jedním z důvodů může být vydýchaný vzduch v kanceláři, ale hlavně nedostatek energie.  Připravte si odpolední svačinu, díky které se budete lépe soustředit. Jídlo je palivo, a pokud špatně jíte nebo vynecháváte obědy, nemáte pak dostatek sil na práci. Ta vám pak trvá déle, protože jste roztěkaní a prokrastinujete, kvůli tomu nestíháte a nakonec nemáte čas na sebe ani na sport nebo rodinu. Vyskočte z tohoto začarovaného kruhu a myslete na to, že každé 3 hodiny si něco malého sníte. Samozřejmě nezapomínejte dostatečně pít. Nemyslíme tím ale pět káv denně, myslíme pramenitou vodu, bylinkové nebo roiboos čaje a podobně.

Potkávejte se s inspirativními lidmi

V současnosti je to snadné. Speciálně na Facebooku existuje mnoho komunitních stránek, které jsou zaměřeny na právo, finančnictví, focení, ruční práce, vaření, design, kreativní tvorbu, prodej… Vlastně téměř cokoliv. Kromě toho, že máte po ruce (na kliknutí) bandu lidí, která dělá to, co vy, a může vám kdykoliv poradit, stejně tak jako vy jim, komunity také organizují offline setkání, semináře, či workshopy. Díky tomu se potkáte se spoustou lidí, kteří vám mohou dodat novou chuť do práce nebo vás inspirovat k novému kroku.

Nesledujte televizi, ale čtěte 

Warren Buffet a Bill Gates jsou praví knihomolové. Čtou téměř neustále a tuto aktivitu si plánují i do pracovního rozvrhu. Stále se vzdělávejte a inspirujte z knih, které vás někam posunou. Pokud nestíháte číst, poslouchejte audioknihy. Je to skvělý způsob, jak skloubit dvě aktivity a přitom se vzdělávat. Například procházku, úklid nebo sekání trávy a poslech. Úspěšní lidé tvrdí, že už 30 minut samostudia denně přináší znatelné úspěchy.