Píchačky. Skutečně ale pracujerte po celou dobu od příchodu do práce do odchodu domů?

Píchačky. Skutečně ale pracujerte po celou dobu od příchodu do práce do odchodu domů? Zdroj: Profimedia

Pracujete moc, a nikdo vám to nevěří? Změřte si svůj skutečný pracovní čas pomocí aplikací

Čas jsou peníze a v této uspěchané době to platí snad více než kdy dříve. Ale není to to jediné. Málo s ním pracujeme a dostatečně si ho nevážíme. Možná, že když zjistíte, jak s ním fakticky nakládáte a kolik hodina vašeho času opravdu stojí, pak si ho třeba i více užijete.

Čas se začal na Zemi zaznamenávat už před neolitem. I když to byly primitivní pokusy, které až ve 13. století dostaly podobu hodin. Odborníci se shodují, že v současnosti se z nás stali otroci času, což má za následek vysokou hladinu stresových hormonů v krvi a vyšší tukovou vrstvu v oblasti břicha. 

I když máte danou pracovní dobu, odhaduje se, že práci opravdu věnujete přibližně 60 % času. Přijde vám to málo? Změřte si to. Díky velkému rozmachu nomádství a volnonožství začaly firmy přicházet s aplikacemi a nástroji na monitoring času, které si teď mnoho kreativců, obchodníků, managerů a projekťáků nemůže vynachválit.

Proč si vlastně měřit čas?

Kreativní lidé při tvorbě na čas většinou nehledí a ten plyne. Mezitím ale telefonují, hledají inspiraci na Instagramu nebo jiné sociální síti, kde většinou natrefí na informace, které s tvorbou ani nesouvisí, a utopí tak třeba i několik desítek minut.  Poznáváte se? Máte ale pocit, že jste pracovali celý den, jenže výsledek tomu neodpovídá. Díky správně zvolenému time trackeru budete mít přehled, kolik času jste opravdu strávili kreativní prací, a lépe si ho naceníte.Využít time tracker můžete také, když žádáte o zvýšení platu nebo pracujete za chybějícího kolegu. Pokud si zajistíte jasný důkaz, že vám množství úkolů zabírá daleko více času, máte skvělý argument pro změnu priorit při rozhovoru s nadřízeným.

Bič

O prokrastinaci jsme už psali a monitoring času je celkem schopný bič. Jestliže si na počítači spustíte time tracker, váš mozek dostane impuls a připraví prostředí, ve kterém se můžete práci věnovat. Nenecháte se tak snadno rozptýlit a budete mít v sobě motivaci úkol dokončit.

Odhalíte flákače

Pracujete v týmu? Navrhněte využívání aplikace na měření času a brzy zjistíte, kdo vás brzdí. Můžete ho namotivovat, ubrat z jeho aktivit anebo spolu vymyslet jiný typ práce, který by mu vyhovoval lépe.

Aleš K. grafik: "Time monitoring jsem začal využívat před několika lety, když jsem ještě pracoval ve firmě jako jeden z grafiků. Připravoval jsem se na volnou nohu a chtěl jsem získat přehled, jak dlouho mi jednotlivé zakázky trvají.  V tu dobu jsem také při práci poslouchal audioknihy. Díky měření času jsem zjistil, že když poslouchám hudbu, práce mi jde rychleji od ruky, protože se na ni více soustředím. V současnosti funguji spíše na částky za projekty než na hodinovou sazbu, ale i přesto time trackery využívám. Jakmile ho spustím, tak opravdu pracuji a neřeším nic jiného. Pomáhá mi to udržovat si worklife balance."

Z jakých aplikací na měření času můžete vybírat?

Toggl

Patří mezi nejznámější a tím pádem i nejoblíbenější programy. Nejspíš proto, že je pro jednotlivce nebo tým do pěti lidí zdarma. Nabízí také cenové plány pro větší týmy. Ve firmě nebo týmu je možnost určit administrátora účtu, který bude mít přehled o všech profilech. Uvidí, čím se zaměstnanci zabývají a kolik času to zabere. Mezi základní funkce patří samozřejmě měření času, a to i napříč zařízeními, a statistiky, které vylepšují efektivitu práce. Placené funkce zahrnují nastavení cílů, reporting, automatizované vyhodnocování a tvorbu tabulek nebo grafů.

Easy project

Český time tracker, který toho umí daleko víc. Je vhodný jak pro freelancery, tak i pro týmy a celé firmy. Verze zdarma je zdarma napořád. Po prvních 30 dní máte neomezený počet uživatelů a projektů, po 30 dnech se funkce omezí na 1 uživatele a 5 projektů a ty pak zůstávají stejné. Upgrade je možný kdykoliv. Výhodou online aplikace je to, že sdružuje nejlepší projektové nástroje (Scrum, Agile, WBS, Gantt...), a navíc nabízí i kalendář, reporty, výkazy odpracovaných hodin a samozřejmě měření času.  Vše pod jednou střechou. Fajn je i online chat (v placené verzi) a hlavně komunikace v češtině. Úprava aplikace přímo na míru specifickým požadavkům je také možná. Time tracker je vhodný pro všechna odvětví – služby, průmysl, vzdělávání, neziskovky, státní správu...

PrimaERP

Česká platforma, která kromě monitoringu času vede i docházku a přípravu pro vyúčtování. Skládá se z několika modulů, které můžete využívat zvlášť nebo dohromady (podle potřeby), a malý tým do 3 lidí má využívání zdarma.

Costlocker

Platforma, kterou si oblíbil český marketing. Je v češtině a malé týmy do 4 lidí ji mohou využívat zdarma. Jinak stojí 9 dolarů měsíčně. Velmi snadno se v něm budete orientovat a oblíbíte si funkci sdílené obrazovky v týmu. Výhodou aplikace je možnost nastavení cílů a plánů, jejichž plnění automaticky sleduje. V případě práce na projektu a nastavení budgetu okamžitě vidíte, jak je ziskový a kdo ze zaměstnanců se vám vyplatí. Snadno si připravíte kalkulaci a máte kompletní přehled nad čerpáním rozpočtu, jehož součástí jsou i informace o překročení odhadovaného počtu hodin.

Aplikací je samozřejmě více a většinou nabízejí freemium, tedy využití pro jednotlivce zdarma. Pro informaci jich několik zde uvádíme: Timely, Everhour, Hours (iOs), Clicktime, Scoro, Tickspot a další.

Využívejte svůj čas efektivně. Naučte se lépe si rozvrhnout práci a z projektů si vybrat takový, který se vám vyplatí. Budete tak mít více času na své koníčky a rodinu. Čas se totiž zastavit nedá, tak ho využívejte s rozumem.