Je libo hamburger ze zkumavky? | Reflex.cz
reklama
nahoru

Je libo hamburger ze zkumavky?

luh6. srpna 2013 • 00:15
Je libo hamburger ze zkumavky?
Hamburger
• foto: 
Profimedia.cz

INFOGRAFIKA: Arthur Dent ze Stopařova průvodce po Galaxii se v Restaurantu na konci vesmíru setkal s krávou, která mu nabídla ke konzumaci vlastní ramínko. Artur odmítl, přestože jej žoviální tur ujistil, že až se půjde "picnout", učiní tak "humánním" způsobem. Dnes by si už nemusel dělat starosti - hovězí maso se totiž pěstuje v laboratoři.

reklama

Dvacet tisíc vláken proteinu z kmenových buněk hovězího svalu, sůl, strouhanka, vaječný prášek, šťáva z červené řepy a špetka šafránu. První uměle vypěstovaný hamburger byl včera připraven na ochutnávku v Londýně.

 Nizozemský vědec Mark Post, cévní biolog z Maastrichtu, se tento okamžik připravoval několik let. Jestli budou ochutnávači s jeho burgerem spokojeni, mohlo by to časem vyřešit potravinový problém světa. Kromě toho by mohl přispět i v boji proti klimatickým změnám.

Hovězí z laboratoře

 

"Jsem vegetarián, ale budu první ve frontě, abych ho ochutnal," řekl ještě před degustací bostonský expert na výzkum kmenových buněk Jonathan Garlick, jenž se ale na výrobě hamburgeru nepodílel, i když podobné postupy použil při vytváření lidské kůže.

Jako první připravené jídlo ochutnali potravinoví kritici Hanni Rützlerová a Josh Schonwald. "Má to docela výraznou chuť. Je blízká masu, ale není to tak šťavnaté.´Konzistence je perfektní, ale chybí mi sůl a pepř," zhodnotila Rakušanka Rützlerová. "Pro mě to je maso," zněl konečný verdikt.

"V puse se chová jako maso. Chybí mi tuk, ale obecně má člověk pocit, že jí hamburger," řekl Schonwald, i když i jemu chybělo lepší ochucení.

Ochránci zvířat jásají

Zpráva nazvaná Dlouhý stín hospodářských zvířat dodala, že masný průmysl přispívá zhruba 18 procenty k celosvětovým emisím skleníkových plynů. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že každoroční spotřeba masa do roku 2030 stoupne z 218 na na 376 milionů tun.

Úspěch by podle Posta znamenal nejen chutný hamburger, ale také možnost najít udržitelnou, etickou a ekologicky vstřícnou alternativu produkce masa.

Projekt podpořila rovněž organizace na ochranu práv zvířat PETA. "Dokud existují lidé, kteří jsou ochotni zabít kuře, krávu nebo prase, aby měli jídlo, jsme všichni pro," řekla spoluzakladatelka organizace Ingrid Newkirková. "Místo, abychom miliony a miliardy (zvířat) zabíjeli, stačilo by k výrobě karbanátku nebo žebírka prostě naklonovat pár buněk," věří aktivistka.

luh


Klíčová slova: hamburgerzkumavkaumělémasoinfo xinfox



Diskuse ke článku

 

reklama
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
E15
Nejčtenější
Komentáře
reklama