Pohyb imigrantů V evropě

Pohyb imigrantů V evropě Zdroj: Lucify.com

Úžasná animace uprchlické krize aneb vše, co jste o uprchlících nevěděli

Finské studio Lucify zpracovalo úžasnou infografiku, která přibližuje suchá statistická data o uprchlické vlně do Evropy trochu blíže lidské představivosti. A trochu si s nimi i můžete pohrát.

20. října tohoto roku přesáhl počet imigrantů, kteří od začátku roku přijeli z Blízkého východu, Afriky, a Asie do Řecka, půl milionu. To je v průměru 1700 lidí, jen ten den to bylo více než 8000 uprchlíků. Za těmito čísly je těžké si představit, jak mohutná je řeka uprchlíků do Evropy a její jednotlivé přítoky a jaké jsou jejich směry.

Finské studio Lucify zpracovalo údaje Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do přehledné infografiky, kterou později publikoval britský deník The Independent.

Mapa zpracovaná finským studiem umožňuje získat představu o pohybech uprchlíků každý den v letech 2012 až 2015. Každý pohyblivý bod na mapě představuje 25 lidí (na mobilech 50 lidí). Kliknutím je také možné soustředit se jen na jednu zemi.

Statická tabulka pak ukazuje, kolik uprchlíků v daném měsíci opustilo zemi původu a kolik jich dorazilo do konkrétní cílové země, opět v letech 2012 až 2015.

Poslední tabulka na příkladu fotbalových hřišť přibližuje, jaké procento syrských uprchlíků se dostal až do Evropy, a kolik jich celkem pobývá v táborech v zemích sousedících se Sýrií. Na prvním obrázku je hřišť 8 – podle finských grafiků by se na ně vešel půl milionu Syřanů, kteří odešli do Evropy od roku 2011, kdyby se (samozřejmě obrazně) stlačili jako sardinky v plechovce. Na druhém obrázku je hřišť už 58 – ty by zabrali všichni Syřané (kdybychom s nimi naložili stejně), kteří žijí v uprchlických táborech v Libanonu, Jordánsku a Turecku.