Angela Merkelova

Angela Merkelova Zdroj: Ľubomír Kotrha

Bavorské ultimátum Merkelové. Od neděle začne řešit uprchlickou krizi samo

Bavorský premiér Horst Seehofer dal ultimátum německé kancléřce Angele Merkelové. Pokud do neděle neustane příliv uprchlíků přes rakouskou hranici, spolková země Bavorsko začne jednat na vlastní pěst bez ohledu na pravidla přijatá v Berlíně. Pokud by Bavorsko uzavřelo rakouskou hranici, pak by to znamenalo, že se uprchlická vlna poprvé přesune do Česka.

Seehofer řekl deníku Passauer Neue Presse, že pokud z Berlína nepřijde uspokojivá odpověď, pak Bavorsko „bude muset zvážit, jaké má možnosti akce.“ Naznačil tak již dříve avizovaná, ale nespecifikovaná „obranná opatření“ pro případ, že federální vláda nepomůže.

Bavorský premiér dodal, že nejvyšší prioritou Merkelové musí být omezení „nekontrolovaného proudu“ lidí z Rakouska do Německa přes bavorskou hranici. „Mluvit s Raouskem, to je práce kancléřky," uvedl s tím, že kritizovanou politiku otevřených hranic se rozhodly zavést národní vlády obou zemí.

Seehofer také podrobil velké kritice Rakousko, jehož neschopnost varovat Bavorsko před příjezdem velkých skupin imigrantů na hranici podle něj kazí vzájemné vztahy. „Toto chování Rakouska zatěžuje sousedské vztahy. Nemůžeme a nesmíme se k sobě takto chovat.“

Bavorsko je vstupní spolkovou zemí pro největší množství uprchlíků přicházející do Německa. Už několik měsíců přes rakouskou hranici dorazí každý den okolo deseti tisíc lidí, o něž se Bavorsko musí alespoň zpočátku postarat.