Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Od začátku roku přišlo do EU přes 710 tisíc migrantů

Od ledna do konce září překročilo hranice Evropské unie více než 710.000 migrantů, uvedla dnes unijní agentura Frontex. Nejvíce lidí přichází přes řecké ostrovy v Egejském moři. Jen v září zaznamenala agentura dalších celkem 170.000 nově příchozích lidí.

Ve srovnání se srpnem je to mírný pokles, tehdy vnější hranici EU překročilo podle Frontexu 190.000 osob.

Mohutný nárůst počtu migrantů však dokumentuje především meziroční porovnání. Za celý loňský rok zaznamenala evropská agentura koordinující ostrahu vnějších unijních hranic 282.000 příchozích.

Masivnímu tlaku dál čelí řecké ostrovy, především Lesbos, uvedl Frontex. Od ledna do konce září se na něj dostalo 350.000 migrantů. Dominantní skupinou mezi uprchlíky jsou zde nadále občané Sýrie.

Tlak na Řecko se podle Frontexu přímo projevuje také na následné takzvané balkánské trase směrem na západ Evropy. Maďarsko hlásilo 204.000 příchozích, tedy třináctinásobek proti roku 2014.

Odhady také hovoří ještě o dalších asi 97.000 osobách, které se do EU zřejmě dostaly z Chorvatska ve druhé polovině září poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice se Srbskem. Údaj zatím není formálně v zářijové statistice Frontexu zahrnutý, předpokladem však je, že většina z těchto lidí byla už s velkou pravděpodobností započítána při příchodu do Řecka.

Stále citelnější nedostatek plavidel v Libyi a také zhoršující se povětrnostní podmínky mají podle Frontexu vliv na změnu situace na trase mezi touto africkou zemí a Itálií. V září tudy do EU dorazilo 12.000 lidí, polovina srpnového počtu. Celkově to znamená, že za prvních devět měsíců letošního roku touto cestou připlulo do Evropy skoro 129.000 osob, nejpočetnější skupinou jsou zde Eritrejci.

Evropská unie spustila před několika týdny druhou fázi své námořní operace právě v této oblasti. Nyní mohou lodě zemí EU v mezinárodních vodách kontrolovat a zadržovat pašerácká plavidla.

"Řecko a Itálie potřebují s registrací a identifikací nově příchozí nutně pomoci," uvedl dnes šéf Frontexu Fabrice Leggeri. Připomněl, že agentura se už obrátila na členské země s žádostí o pohraničníky, kteří by mohli pomoci.

Frontex žádá až o 775 lidí, 670 z nich je potřeba právě v Itálii a Řecku, další by působili jinde a umožnili uskutečnit potřebné přesuny. Odborníci by měli pomáhat úřadům s identifikací národnosti příchozích, vyšetřovatelé by měli přispět ke shromažďování údajů o pašeráckých sítích a aktivitách. Potřeba jsou také překladatelé.

Evropská unie na sílící migrační vlnu reaguje rozbíhajícím se zlepšováním ochrany vnějších hranic a snahou zřizovat takzvané "hotspoty", tedy týmy a místa sloužící právě k rychlé identifikaci a registraci příchozích. Evropa také urychleně řeší reformu své azylové a návratové politiky a snaží se přispět k řešení příčin krizí, kvůli kterým statisíce lidí své domovy opouštějí. Součástí evropské odpovědi je také Českem a některými dalšími zeměmi odmítané přerozdělování některých žadatelů o azyl z nejpostiženějších míst mezi další státy osmadvacítky.