Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Chystal se vraždit šváby, ale otrávil manželku – milovnici piva!

Tragický příběh se odehrál koncem ledna 1897 na pražském Smíchově. Řetěz neblahých událostí se začal odvíjet ve čtvrtek 28. ledna po obědě, když se sedmatřicetiletý obchodník Václav Horký (s rodinou žili v Nádražní 58/110) vydal do blízkého hostince, aby si koupil domů trochu piva. Dohromady ho bylo za devět krejcarů. Pivo vzápětí vypil. Zbyla jen malá sklenice (asi jeden až dva decilitry), do níž Václav Horký vhodil dle svého doznání asi čtyřicet sirek s fosforovou hlavičkou, aby tak připravil roztok k hubení švábů. Sklenici nechal stát na stole. Pokoj zamkl a odešel.

Kolem šesté vstoupila do pokoje obchodníkova manželka. Spatřila na stole sklenici s pivem a nápoj s chutí vypila. „Řekla to pak v krámě svému muži, který se hrozně ulekl, neboť pozoroval na své ženě ihned, že je jí špatně. Chtěl okamžitě poslati pro lékaře, ale jeho žena ho přemlouvala, aby tak nečinil. Doufala, že to samo přejde. Druhého dne však jí bylo hůře a lékař byl konečně přivolán“, líčí následující události Národní politika. Pozdě. „Paní Horká upadla v těžkou chorobu, jíž dne 3. února podlehla.“

Václav Horký ztratil ženu, dvě děti, sedmiletá Zdenka a pětiletý Otokar, matku. Následná pitva potvrdila, že dvaatřicetiletá Marie Horká zemřela otravou kostíkem, jak znělo dobové označení pro fosfor. Běžně dostupné sirky byly ostatně v té době nejoblíbenějším nástrojem sebevrahů.

V březnu stanul Václav Horký před soudem. „Obžaloba kladla obviněnému za vinu, že opomenul učinit takové opatření, aby bylo nápadně zřejmo, že v nádobě se nalézá otrávená tekutina, a že tímto opomenutím způsobil smrt své ženy.“


Všechny díly seriálu České mordy si přečtěte zde >>>


Obchodník se s pláčem k nedbalosti přiznal. Jeho obhájce doktor Zítek pronesl, dle tisku, skutečně vřelou a dojemnou obhajovací řeč. Soudu přesto nezbylo než uznat Václava Horkého vinným. Vzhledem k mnoha polehčujícím okolnostem mu však vyměřil mírný trest – pouhých čtrnáct dnů tuhého vězení.

Záhadou zůstává, jak se stalo, že Marie Horká, jinak také milovnice piva, nerozpoznala nápoj připravený k hubení švábů od běžného piva a sklenici do dna vypila.