Václav Nižinskij a Romola de Pulszky

Václav Nižinskij a Romola de Pulszky Zdroj: Archivo General De La Nación Argentina

Nejslavnější svatba Buenos Aires: Jak skončila láska Sergeje Ďagileva a Václava Nižinského?

Václav Nižinskij je považován za jednoho z nejznámějších a nejtalentovanějších tanečníků všech dob. Vrchol své kariéry prožil se slavným choreografem a impresáriem Sergejem Ďagilevem před první světovou válkou. Když se v roce 1913 na turné po Jižní Americe nečekaně oženil s Maďarkou Romolou de Pulszky, jeho kariéra však znenadání skončila. Ďagilev, se kterým Nižinského předtím pojil nejen profesionální, ale i milenecký vztah, mu zradu nikdy neodpustil.

Nečekaný sňatek uzavřela hlavní hvězda Ruského baletu v Buenos Aires v září 1913 během turné po Jižní Americe. Argentina byla v té době jednou z nejrychleji rostoucích zemí světa. Místní aristokracie neváhala zaplatit jakýkoliv honorář, jen aby k sobě přes půl planety přitáhla nejlepší evropské umělce.

Sergej Ďagilev latinskoamerickému lákání taktéž neodolal a přes moře vyslal Ruský balet v čele se svým čtyřiadvacetiletým milencem Václavem Nižinským. Vlastní ansámbl však kvůli strachu z oceánu nedoprovázel. Tou dobou zcela kontroloval Václavův život, včetně kontaktů s jeho rodinou a veškerých finančních záležitostí již pět let.

Komplikovaná svatba

Se začínající baletkou Romolou de Pulszky se Nižinskij sblížil během třítýdenní plavby do Argentiny. O ruku ji kvůli jazykové bariéře (ona neuměla ani rusky, ani polsky a Nižinského francouzština byla slabá) požádal prostřednictvím pantomimy.

Snubní prsteny koupili po cestě v Rio de Janeiru. Obřad se konal 10. září. Jediným problémem, který desátého ráno vyvstal, byly Romoliny svatební šaty. Primabalerína Tamara Karsavinová nevěstu zapřísahala, že vdávat se v bledě modré přináší smůlu, a tak polovina ansámblu strávila celý den na nákupech. Do chrámu archanděla Michaela proto Romola v nových krémových šatech večer dorazila se zpožděním.

Obřad byl celebrovaný ve španělštině a latině a Romola se celou dobu strachovala, že nebude vědět, kdy říct „ano“. V pravou chvíli naštěstí kněz přešel do francouzštiny. Soubor zůstal v Buenos Aires ještě několik týdnů a místní se do mladého páru zamilovali. Novináři Nižinské sledovali na každém kroku, na procházkách i v zoo, kam se chodili dívat na Nižinského oblíbená exotická zvířata.

Schizofrenie

Na Nový rok se Václav s Romolou chystali do Petrohradu. Dva dny před odjezdem je však dostihl Ďagilevův dopis. Václav jej o právě započaté nové etapě svého života zpravil již před několika týdny. Ďagilev poslal v odpověď telegram ve francouzštině: „Vaše služby Ruskému baletu už nejsou potřebné. Nevracejte se k nám. Sergej Ďagilev“

S bývalým milencem se Nižinskij na chvíli usmířil ještě v roce 1917, kdy naposledy vystupoval s Ruským baletem, shodou okolností opět v Jižní Americe. O dva roky později slavnému tanečníkovi diagnostikovali schizofrenii. Většinu života pak strávil po psychiatrických léčebnách. S Romolou měli dvě dcery. Manželka s ním zůstala až do smrti v roce 1950.