Koncert československých dobrovolníků 6. pluku na nádraží v Bachmači

Koncert československých dobrovolníků 6. pluku na nádraží v Bachmači Zdroj: ČTK

Bitva u Bachmače: Českoslovenští legionáři dosáhli před 100 lety jednoho z nejslavnějších vítězství

V souvislosti s letošními oslavami stého výročí vzniku Československa bychom neměli opomíjet naše legionáře, kteří se o jeho zrození vrchovatou měrou zasloužili. Kromě Zborova patřila k jejich nejvýznamnějším vystoupením bitva u ukrajinského města Bachmače, svedená ve dnech 8. až 13. března 1918 částmi 6. pluku Hanáckého, 7. pluku Tatranského a 4. pluku Prokopa Holého s německou 224. a 91. pěší divizí.

Předem je třeba zdůraznit, že v porovnání s gigantickými bitvami, jež se za první světové války odehrávaly za účasti statisícových armád, majícími za následek desítky a někdy i stovky tisíc mrtvých a raněných, se jednalo skutečně jen o epizodu, i když pro naši zahraniční akci, jak se tehdy říkalo, nesmírně důležitou.

„Když je bitva nejprudší, naše rota útočí…“

Při ústupu z Ukrajiny se českoslovenští legionáři utkali s Němci nejen na přístupech k železniční křižovatce Bachmač, kde zvítězily oddíly vedené Stanislavem Čečkem, ale klíčovou roli sehrál i boj o most přes řeku Desnu, mající zabránit císařským vojákům v postupu do hloubi Ukrajiny. U Doče se vyznamenala olomoucká kulometná rota „Colt“ 6. pluku 2. divize legií. Ne nadarmo se zpívalo: „Když je bitva nejprudší, naše rota útočí, naše rota, rota kulometná, ta to pěkně roztočí.“

Tvrdě se bojovalo rovněž o místní vodárnu na nádraží. V této oblasti došlo k nasazení tří obrněných vlaků: dvou českých pod velením poručíka Jungra a jednoho ruského na příkaz budoucího legionářského generála Jaroslava Červinky.

Alespoň zpomalit

Legionáři klíčový most poškodili natolik, že Němci přes něj nějakou dobu nemohli přejet, takže postup jejich pěchoty, před níž prchaly pluky hlavy Direktoriátu Ukrajinské lidové republiky Symona Petljury, žadonící legionáře o pomoc, se zbrzdil. Pro zajímavost dodejme, že u Bachmače legionáři bojovali po boku Rudé gardy.

Čečkovo vítězství přispělo k dojednání příměří, během něhož naše vlaky mohly volně projíždět bachmačským železničním uzlem až k Čeljabinsku a Penze. Sibiřská anabaze se rýsovala…

Cena

V bitvě u Bachmače ztratili legionáři 45 mrtvých včetně čtyř důstojníků, 210 raněných a 41 nezvěstných, úhrnem tedy 296 vojáků. Němce stála bitva údajně asi 300 mrtvých a několik set raněných.