Sochy Moai na Velikonočních ostrovech jsou dílem zmizelého kmenu Rapa Nui.

Sochy Moai na Velikonočních ostrovech jsou dílem zmizelého kmenu Rapa Nui. Zdroj: Wikipedia

Mohendžodaro bylo jedním z prvních objevených měst harappské kultury.
Skalní pueblo v národním parku Mesa Verde
9. Rákhigarhí (Indie) jedno z největších dávných nalezišť harappské kultury v údolí Indu
4
Fotogalerie

Záhady tajuplných civilizací: Kam zmizely? A žijí jejich potomci?

Na světě není člověka, jemuž by se za život nepodařilo něco neztratit. Ať už se jedná o předmět menší či větší velikosti, stačí chvilková nepozornost - a už je pryč! Jak se může stát, že se ztratí celá civilizace? Vydejte se po stopě legendám, jež tato záhadná zmizení obestírají!

Mohendžodaro: Pákistánské zmizení

Ve starém světě existovaly celkem tři civilizace, jež měly největší dopad na lidskou kulturu. U dvou z nich došlo k objasnění většiny jejich tajuplných záhad, u té třetí však nikoli. Řeč je o harappské kultuře, která před dlouhými čtyřmi tisíci lety obývala okolí řeky Indus protékající územím dnešního Pákistánu. S více jak pěti miliony obyvateli a znalostmi odlévání bronzu i mědi se jednalo o jednu z nejvíce prosperujících civilizací s doloženou existencí. Proč se tedy beze stop vypařila ze zemského povrchu?

Mohendžodaro bylo jedním z prvních objevených měst harappské kultury.Mohendžodaro bylo jedním z prvních objevených měst harappské kultury.|Wikipedia

Není kámen jako kámen

Psal se rok 1826, když britský válečný dezertér Charles Masson objevil kamenné náspy v oblasti vesnice Harappa. V té době se pošetile domníval, že archeologické pozůstatky patří zcela jiné kultuře. Když bylo poté o necelé století později objeveno město Mohendžodaro se stejnými architektonickými prvky jako v několik stovek vzdálené kamenné vesnici, bylo jasné, že badatelé mají co dočinění s kulturou enormních rozměrů, o jejímž vzniku, natož zániku, nikdo netušil. Zatímco jedni věří, že příčinou zmizení byly extrémní sucha spojené s vyschnutím koryta řeky, u jiných převládá názor, že mírumilovní Harappové byli vymýceni krutým kmenem Árijů. Co se však stalo doopravdy, dodnes nikdo neví.

Velikonoční ostrovy: Tichomořská záhada

Starověké civilizace a archeologické památky. To je spojení, jež by bez jedné z částí nefungovalo. Řekne se jméno pradávné kultury, my si vybavíme její pamětihodnost. Jaká spojitost nám však vytane na mysli při zmínění domorodého kmenu Rapa Nui? Téměř žádná, a to i přesto, že tato kultura má na svědomí jednu z největších světových záhad. Těmi jsou kamenné sochy Moai na Velikonočních ostrovech. Velká země nebo také Pupek světa, jak ostrovu bývá Polynésany také přezdíváno, sice v současné době obývá na šest tisíc lidí, avšak po jeho původních obyvatelích jako by se slehla zem.

Sochy Moai na Velikonočních ostrovech jsou dílem zmizelého kmenu Rapa Nui.Sochy Moai na Velikonočních ostrovech jsou dílem zmizelého kmenu Rapa Nui.|Wikipedia

Imunita jako zabiják

Jako nejpravděpodobnější příčina vymření místních obyvatel se zprvu jevilo vyčerpání surovin na ostrově. Snědeno bylo veškeré jídlo, stromy byly srovnány se zemí. Civilizace vzdálená nekonečných 3 600 kilometrů od jakékoli pevniny tudíž propukla v chaos, válečné konflikty, a dokonce se uchýlila i ke kanibalismu. Tak do nedávna zněla oficiální verze této pradávné záhady. Nakonec je však vše jinak. Za téměř kompletní vyhlazení kmene Rapa Nui dle všeho nemohl nikdo jiný než Evropané, kteří v osmnáctém století připluli k břehům ostrova. Do té doby naprosto izolovaní domorodci byli zcela poprvé konfrontováni s nemocemi, vůči kterým nebyli imunní. Viník byl tedy, alespoň v tomto případě, nalezen.

Co zničilo záhadnou skalní kulturu a kde byly Benátky Pacifiku? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>