Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Zrůda z Olomouce. Otrávené cukroví poslala do bytu učitele

Na začátku následujícího případu stálo nevelké dědictví, jež připadlo dvojici sester. Jednou z nich byla olomoucká služka Františka Benirschkeová. „Jmenovaná smluvila se se svou sestrou Marií, že o vánocích odjedou do Zábřehu vyzvednouti si tam zděděných 1800 korun. Po této úmluvě dozrál ve Františce příšerný plán zavražditi sestru a zmocniti se celého obnosu peněz, z nichž jinak jí příslušela pouze polovina,“ píše 24. listopadu 1911 Národní politika.

Pro svůj čin zvolila dotyčná Benirschkeová poměrně komplikovaný a, jak se později ukázalo, také riskantní plán. „Koupila u cukráře schránky na cukroví, poté je naplnila cukrovím a pak posypavši cukroví utrejchem (prudce jedovatý oxid arsenitý, lidově také otrušík, velmi toxická látka bez zápachu – pozn. red.), poslala je po chlapci do bytu učitele Zauralka, kde jest její sestra jako kuchařka zaměstnána, aby je odevzdal paní Zauralkové pro kuchařku a řekl, že jí to posílá jistý pán, který ji žádá o odpověď, kdy by se s ním mohla druhého dne sejíti.“

Kuchařka nebyla skutečně doma. Manželka učitele balíček s cukrovím převzala, a když Marie Benirschkeová dorazila, předala jí jej, s tím, že jej poslal po chlapci neznámý ctitel — a od takového jistě chutná cukroví nejlépe.

Potom však došlo k tragédii. Dobrotivá kuchařka nabídla cukroví dvěma dětem manželů Zauralkových, jež se za ní, jak bylo jejich zvykem, v kuchyni zastavily. Děti cukroví snědly a netrvalo dlouho, když pocítily prudké bolesti v žaludku.

Učitelova manželka odešla k cukráři Hubrovi, od něhož cukroví pocházelo, aby mu vyčinila, jaké prodává špatné, dokonce snad zkažené výrobky. Ten se však bránil, že prodal neznámé ženě nejprve prázdnou krabičku a potom teprve cukroví – netuší, jak s ním dotyčná naložila.


Všechny díly seriálu České mordy si přečtěte zde >>>


Paní Zauralková se vrátila domů „a tu shledala, že stav dětí se značně zhoršil. Přivolala lékaře a ten hned rozpoznal silnou otravu a nařídil, aby děti byly neprodleně dopraveny do nemocnice. Tam byl jim vypláchnut žaludek, leč veškerá námaha lékařů zůstala marnou. Dětem bylo hůře a hůře a v noci za hrozných bolestí zemřely.“

To už se do celé věci vložila policie a pátrala po chlapci, který balíček doručil. Netrvalo dlouho a mládence dostihla. Přes něj pak vypátrala i Františku Benirschkeovou.

„Ta byla zatčena a podrobena několikahodinovému výslechu, vinu svou popírala, avšak byla usvědčena cukrářem Hubrem, u něhož krabičky a cukroví koupila, i chlapcem, jehož se zásilkou do bytu učitelova poslala,“ uzavírá strašlivý případ, v němž pro nejubožejší zištnost nalezly smrt dvě malé děti, Národní politika.

Tak hnusný čin Olomouc v moderních dobách nezažila, shodovali se místní občané.