Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Flickr

V opilosti chtěl zabít bratra. Sám se nabodl na nůž

Kolik takových příběhů už bylo napsáno. Dva bratři, jeden slušný a pracovitý, druhý povahy násilnické a panovačné, navíc „pití oddaný“. Tak alespoň vylíčil následující události dobový tisk.

Vše se odehrálo v Brně, konkrétně v Údolní ulici číslo 59. Bydleli zde dva sourozenci – třiadvacetiletý František Nikolovský původem ze Žďáru, jinak též majitel obchodu se smíšeným zbožím, v celém okolí známý „piják a surovec“. A s ním jeho mladší, po všech stránkách příkladnější bratr Alois, povoláním obchodní příručí u firmy J.Schnabl na Cejlu 8, jenž „požíval nejlepší pověsti jako hoch tichý“.

Původně zde žila i matka obou bratří, jež ostatně staršímu Františkovi kupecký obchod zařídila. Jenže ten veden jakýmsi zvráceným vděkem „zacházel s ní tak surově, že musila od něho odejít a soudila se s ním. To zajisté nemálo přispělo k napětí mezi oběma bratry,“ pokračuje Národní politika. V bytě vládla temná a tíživá atmosféra a „často slyšeti bylo, že se oba bratři hádají“, líčí dál list.

K hádce došlo i onen osudný den – 4. října 1901. „František chtěl, aby mu mladší bratr hrál na tahací harmoniku. Alois nechtěl a naopak káral bratra, že mnoho pije a že už zase je opilý. Na to vzal František pušku a hnal se s ní po Aloisovi a tu tento chopil kuchyňský nůž, jenž na stole ležel a bránil se jím proti bratrově útoku.“

Následující popis událostí poskytl policii mladší z bratrů. Tedy v prvé řadě - Alois sice svíral v rukou velký nuž, avšak nijak se jim po bratrovi nehnal ani neoháněl. Naopak „napilý František ve své zuřivosti sám se rozehnal po Aloisovi a nabodl se na velký špičatý nuž. Ten projel mu srdcem a nešťastník skácel se okamžitě mrtev k zemi. Alois vida, co se stalo, zděsil se, a jal se bratra křísiti, vymývaje mu rány a zastavuje krev octem“.

Všechny díly seriálu České mordy si přečtěte zde >>>

Když ocet na ránu v srdci neúčinkoval „vyběhl Alois na ulici, volaje: Můj bratr se probodl, chtěl mně zastřelit a nabodl se na nůž!“ Spěchal také pro lékaře, ten však už jen konstatoval smrt známého opilce a násilníka Františka Nikolovského. Mladšímu Aloisovi policie uvěřila. Jakékoli zavinění na bratrově smrti nebylo během vyšetřování shledáno.