Do povědomí vstoupil po svém odchodu z armády do důchodu jako vojenský historik.

Do povědomí vstoupil po svém odchodu z armády do důchodu jako vojenský historik. Zdroj: Jon Smythe

Jak FBI podezřívala čtrnáctiletého kluka, že je špión. Pak se stal americkým diplomatem

Američan Robert F. Dorr byl vlastenec, příslušník letectva, diplomat a byl úspěšný publicista. Přesto byl ve 14 letech pro FBI podezřelý ze špionáže. Jak se mu to stalo?

Podezření na špionáž může vzniknout třeba tak, že si teenager, který má rád letadla, napíše do leteckých firem, aby mu poslaly obrázky letadel. Bizarní událost popisuje na stránkách serveru gizmodo.com Matt Nowak.

Když mu bylo 14 let, Robert F. Dorr napsal několik dopisů společnostem, jako je Boeing, a žádal je o lesklé fotografie jejich posledních letadel ve formátu 8 krát 10. FBI ale byla upozorněna na tuto neobvyklou aktivitu a zahájila šetření.

Na jedné ze stran ze složky FBI můžete vidět dopis z roku 1953 od mladistvého Dorra, kde prosí o fotky KB-47, což byl prototyp letadla, který byl určen k tankování ve vzduchu. Jenže úřady tento zájem poněkud znervóznil.

Dostaly v roce 1954 tip na někoho, kdo píše dopisy z Washingtonu pod jménem Robert F. Dorr a chce fotografie letadel a požaduje informace, které jsou tajné. Ze stejné adresy prý někdo píše dopisy pod jménem F. B. Newman.

Kluk žádné lesklé fotografie nedostal, protože to v Boeingu podezřívavě zamítli. Dotyčné letadlo bylo považováno za projekt, o kterém se veřejně nereferuje, a byly upozorněny příslušné instituce. Není to drzý sovětský špion? Nakonec 13. ledna FBI zjistila, že Dorr je ještě skoro dítě a jeho žádosti jsou neškodné. Zjistili také, že onen Newman je také Dorr, protože dělá stejné překlepy a píše na stejném psacím stroji. Proč psal pod dvěma jmény, nevíme. Vzdušné síly dokonce vyslaly své místní agenty dítě vyšetřovat.

Výsledek byl stejný jako v případě FBI. Agenti zjistili, že se jedná o „loajálního amerického chlapce“, který se jen věnuje svému koníčku, jak jim sdělil jeho učitel. Jen dodal, že je ve škole trochu líný.

Neúnavný milovník letadel si ale nedal pokoj a zase píše. Tentokrát chce od námořnictva 15. července 1954 fotografie letadla F7U-3 Cutless. Připsal tam také, asi veden dosavadními zkušenostmi, že fotografie nebude nikde zveřejněna, ale nedodal, že je patnáctiletý zájemce. Nakonec chtěl ještě od letectva obrázek Northropu F-89D Scorpion Jet. Nedostal opět nic.

Zdá se ale, že armádě a FBI už došlo, že Robert nepředstavuje pro Spojené státy ohrožení.

Proč vlastně tehdy používal ještě jméno Newman, se ho už zeptat nemůžeme, protože loni v červnu v 76 letech zemřel. Do povědomí vstoupil po svém odchodu z armády do důchodu jako vojenský historik.

Psal ale už od svých šestnácti let. Zřejmě když zanechal psaní dopisů armádě a výrobcům letadel.