Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Peníze zavražděného otce ukryl do duté hlavy vola v řeznickém krámě

Poslední květnový den roku 1910 byl v Brtnici poblíž Jílového u Prahy zavražděn Jan Roubíček. Motivem činu byla nenasytná zištnost a chamtivost – starý výměnkář byl oloupen o několik spořitelních knížek v celkové hodnotě asi jedenáct tisíc korun. Jenže, kdo za vraždou stál?

Do případu se obul okresní strážmistr Josef Povondra a brzy zjistil, že pachatelé pocházejí z bezprostředního okolí zavražděného. Vraždu měli na svědomí starcova žena Marie a jeho dospělí synové Karel a Václav, toho času majitel řeznického krámu.

Potom už šlo všechno rychle

„Z uloupených cenných věcí nalezeny byly tři spořitelní knížky v celkové hodnotě 1500 korun pod hromadou kamení poblíž bytu staré Roubíčkové, u syna Karla pak bylo objeveno 110 korun v hotovosti. Mimo to bylo zjištěno, že Václav Roubíček po svém návratu z Brtnice ihned zaplatil 400 korun na dluzích.“

Jenže, kde jsou zbylé peníze?

Domovní prohlídka v bytech obou bratrů, jakožto vdovy-vražednice byly neúspěšné. Alespoň zprvu. Pak se do případu vložil četnický závodčí František Novotný z Královských Vinohrad. „Okolnost, že Václav Roubíček psal několikráte své manželce z vyšetřovací vazby u zemského trestního soudu, aby řeznického krámu za žádnou cenu neprodávala, ježto mu sdělila, že se obchodu musí vzdáti pro nedostatek peněz, zdála se mu krajně podezřelou“, píše 6. července 1910 denní tisk.

Právem.

Roubíček, jenž tušil, že ho stihne mnohaletý trest, peníze v obchodě ukryl. A to natolik dovedně či nenápadně, že je četnictvo při první prohlídce neobjevilo.

O měsíc později – 3. července 1910 – byl četnický závodčí František Novotný o poznání důkladnější a hlavně důvtipnější. „Na stěně krámu byla volská hlava ze sádry tak připevněna, že se zdálo, jako by byla na zeď přitmelena. Po bližším prozkoumání této hlavy bylo shledáno, že jí lze ze zdi sejmouti a že je dutá. Uvnitř hlavy nalezl výše jmenovaný četnický závodčí plátěnou brašnu kapesní, v níž uchován byl obnos 1760 korun sestávající z 11 stokorunových 33 dvacetikorunových bankovek.“

Tak byl řezník Roubíček definitivně usvědčen z vraždy svého otce, jakkoli dosud vše sváděl na bratra Karla. Dutý vůl a bystrý četník z Vinohrad se mu stali osudnými.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÉ MORDY SI PŘEČTĚTE ZDE >>>