Frank Towers

Frank Towers Zdroj: archiv rodiny Franka Towerse

Zemřel muž, který zachránil tisíce Židů. Frank Towers se dožil 99 let

 

Americký důstojník zorganizoval záchrannou akci pro dva a půl tisíce židovských vězňů, které převážel nacistický transport z vyhlazovacího tábora Bergen-Belsen do Terezína. Bylo již na sklonku války, týden před osvobozením Bergen-Belsenu. Bez Towersovy pomoci by však Židé zřejmě nepřežili.

V transportu byli slovenští, holandští, řečtí, němečtí a polští Židé. 13. dubna 1945 jejich transport zastavil. Veliteli SS, který na transport dozíral, bylo nařízeno, aby vlak zničil a vězně do místa určení dopravil pěšky. Kdo cestu nezvládne, bude utopen v Labi. Vězňové směřovali z Bergen-Belsenu do Terezína - rozkaz s blížícím s koncem války měl zřejmě zakrýt před Spojenci to, co se ve vyhlazovacím táboře Bergen-Belsen odehrávalo. Židé měli být proto přemístěni do koncentračního tábora na území okupovaného Československa. Vlak však do místa nedojel. Když se američtí důstojníci, kteří již o transportu věděli, zorganizovali v čele s Towersem záchrannou akci.

 

Zorganizovali nákladní vozy a sanitky, kterými se povedlo Židy přepravit do nedalekého městečka Hellersbern. Ve městě byla nacistická základna, odkud se Američanům povedlo ukrást vhodné vybavení a poskytnout Židům základní lékařskou péči. Na záchraně se však výraznou měrou podíleli sami Židé, kteří na sebe upozornili a křičeli na přijíždějící americké vojáky “My jsme Židé.”

 

Frank Tower se se svými zachráněnými několikrát setkal. “Cítil jsem pýchu, ale zároveň jsem věděl, že jsem na jejich zárchaně měl pramalý podíl,” uvedl izraelskému deníku Haaratz před několika lety a zdůraznil, že nacistickým dozorcům v podstatě utekli, a Američané se “jen” postarali o jejich dopravu do bezpečí.

Towers se narodil v americkém Bostonu v roce 1917. Po 2. světové válce, kdy příběh záchrany Židů vešel ve známost, byl několikrát pozván do Izraele, kde se setkal s těmi, jež pomáhal z transportu zachraňovat. Příští rok by dožil sta let. Zemřel však letos v červenci ve věku úctyhodných 99 let.