Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Po krmném vepři zabil řezník mladíka

V posledních dnech roku 1894 vzrušila Ostravu a její okolí zpráva o brutální vraždě spáchané na devatenáctiletém mladíkovi. Zločin se odehrál v obci Radvanice, jež je dnes součástí Ostravy, a mládenec se provinil pouze tím, že šmíroval místní povětrnou ženštinu. Pravda poté, co se vypotácel z hospody.

Národní politika líčí celou událost takto: Řezník Zuský pocházející z tamní židovské komunity, přišel do domku místní porodní babičky, pro nemravný život nechvalné pověsti požívající, aby ji zabil krmného vepře. Když pak práci tu vykonal, vyprovodila jej zmíněná ženština k domovu. Když se spolu ubírali kolem hostince, vyšel z něho mladík Vojkovský a ten shlédnuv známou ženštinu, pustil se za ní, chtěje poznati, koho to as doprovází.“

Dvaatřicetiletého řezníka - u nějž, kromě poukazu na židovský původ, neopomene list zdůraznit hřmotnou postavu, tak typickou u surovců - mladíkovo šmejdění rozlítilo. „Koukej, ať přijdeš dál!“ osopil se na něj.

Jenomže Vojkovský se jenom výsměšně uchechtl: „Co je vám po tom! Já se chci jen podívat, kdo to s tou ženskou jde.“ V tu chvíli se řezník neudržel. A jak praví Národní politika: „Vytasiv dlouhý nuž zabiják z holínky, vrazil jej mladíkovi do břicha.“

Vojkovský se skácel k zemi, maje „ze strašné rány střeva vyhřezlá“. Kamarádi z hostince jej odnesli domů, přivolaný lékař břicho zašil. Přesto raněný mladík v neděli 30. prosince za ohromných bolestí zemřel.

Surového řezníka dopravili četníci do vazby okresního soudu v Bohumíně. Že nešlo v jeho případě o náhodu, dokládá podle Národní politiky fakt, že před pěti lety byl pro stejný zločin zabití obžalován a na mnoho let žaláře odsouzen jeho bratr. Inu, povedená rodinka.

Příště: S mrtvolou dítěte v kufru bloudila českou krajinou