Tank s obřím minometem

Tank s obřím minometem Zdroj: Google

Britský pokus
1934, experiment tank zmenšit
Britský Mark IV
Mark IV
Tank s obřím minometem
10
Fotogalerie

Smrtící výročí: Před 99 lety Britové poprvé použili tank

Ráno 15. září 1916 zažili němečtí vojáci v zákopech na řece Sommě šok. Z ranní mlhy proti nim za ohromného rachotu a zápachu benzínových spalin vyjelo něco, co ještě nikdy neviděli. Obrovský stroj, jehož kulomety rozsévaly smrt, sám byl přitom německými puškami nezranitelný. Poprvé tak čelili novou zbraň, která navždy změnila vedení pozemního boje.


Když němečtí vojáci v roce 1914 odjížděli do války, pochvalovali si, že za dva týdny budou zpátky. Blesková válka se ale nekonala, vojáci Dohody při „zázraku na Marně“ zastavili postupující vojska Centrálních mocností, a postupně vznikl zcela nový typ frontové války – válka zákopová. Když 45 let před tím válčili Prusové s Francouzi, platila stále taktika „na bodák“. Nyní se vytvořila jedna zákopová fronta od La Manche až k hranicím Švýcarska, která se téměř nehýbala. Oba tábory vyvinuly obrovské úsilí na zdokonalování svých technických prostředků, kterými by zákopy prolomily. Zřejmě nejzásadnějším výsledkem této snahy byl tank.

Poprvé jej tedy přesně před 99 lety, použili Britové na západní frontě. K jejich prvnímu nasazení došlo v bitvě na řece Sommě. Přestože se pohybovala pomalu, její psychologický efekt byl mocný. Obrněné monstrum nešlo téměř ničím zastavit. Britové jich přes kanál na Sommu přeplavili 32 a většina z nich se velmi brzy porouchala.

Když byly tanky poprvé použity, začaly se rozlišovat dva jejich základní typy. Ty vybavené kulometem (anglicky machine gun) byly „ženské“, zatímco děly vybavené tanky byly „mužské“ (název má zřejmě souvislost s rodem, který v angličtině má). Později však bylo od tohoto odlišování upuštěno. Britský model Mark I vážil až 60 tun a jeho rychlost se pohybovala maximálně okolo 12 kilometrů za hodinu, obdobně na tom byl i druhý britský typ Challenger. Pancéřové krytí dělalo tanky téměř neporazitelnými, vůči střelám byly téměř imunní. I to z nich v polovině první světové války učinilo technologickou senzaci. Němci přišli se svým modelem až v roce 1918.

Video placeholde
Britský tank Mark I v akci • youtube.com

Ve druhé světové válce už tanky hrály v pozemních operacích klíčovou roli. Pro představu, jak bleskově postupoval vývoj této smrtící zbraně - v největší tankové bitvě u Kurska bylo zničeno asi 7000 tanků. Necelých 30 let po Sommě. A když v těchto Rusové přivezli do Sýrie devět svých nejmodernějších tanků, mluví se o tom, že by to mohlo zvrátit vývoj této šílené války.

Na úspěšné, ale i naprosto šílené tanky se můžete podívat v naší fotogalerii.